Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Vianočné menu možno spestriť tradičnými receptami zo zahraničia

Foto: mavis

Existuje viacero verzií anglického vianočného pudingu, klasická verzia sa zvyčajne pripravuje vo vriacej vode a varí sa asi šesť až osem hodín.

Bratislava 23. decembra (TASR) - Slovenské Vianoce sa dajú podľa kuchárov ozvláštniť rôznorodým spôsobom, napríklad inšpirovať sa tradičnými zvykmi, či jedlami zo zahraničia. Jedným z nich je aj anglický vianočný puding.

"Existuje viacero verzií tohto koláča, klasická verzia sa zvyčajne pripravuje vo vriacej vode a varí sa asi šesť až osem hodín, ale keďže sviatky sú za dverami, môžeme recept pripraviť aj v mikrovlnke," povedal pre TASR zástupca šéfkuchára hotela Mercure Bratislava Centrum Michal Hečko.

Na štyri porcie dezertu je potrebných 85 gramov masla, 100 gramov hnedého cukru, dve vajcia a 170 gramov sušeného ovocia ako slivky, hrozienka, figy. "To mám rád ja, ale samozrejme je to ľubovoľné a ideálne ho namarinovať trošku v rume," povedal Hečko. Okrem toho je potrebných 80 gramov mixu kandizovaného ovocia, dve čajové lyžičky medu, 50 gramov strúhanky, jedna až dve čajové lyžičky mletej škorice, štipku muškátového oriešku, 40 mililitrov brandy a 75 gramov hladkej múky.

Troškou masla sa vytrie guľatá sklenená misa. V ďalšej mise sa poriadne skombinuje maslo a cukor, postupne sa pridá po jednom vajci, potom med. Následne sa pridá ovocie, postupne strúhanka, múka a brandy. Celý mix sa vloží do vymastenej misy a prikryje plastikovou fóliou, do ktorej sa spraví pár dierok. Pečie sa v mikrovlnke asi 25 minút na nízkej teplote. Po vybratí treba skúsiť malým nožíkom zapichnúť do prostriedku. Keď vyjde čistý, puding je hotový, ak nie, dopeká sa ešte pár minút podľa potreby.

"K pudingu odporúčam servírovať vanilkový krém, ktorý si môžeme doma ľahko a rýchlo vyrobiť. Zohrejeme smotanu, nie však do bodu varu, rozpustíme v nej vanilkový cukor a zahustíme kukuričným škrobom na omáčkovú hustotu. Po vykrojení porcie pudingu len prelejeme. Pri klasickej verzii sa vajíčka šľahajú nad parným kúpeľom, naša verzia je však aj pre začínajúce gazdinky," dodal Hečko. Na prípravu krému sú potrebné dva decilitre smotany na šľahanie, 100 gramov vanilkového cukru, v prípade potreby možno na zahustenie použiť kukuričný škrob.