Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Magazín

Vianočné osvetlenie exteriéru elektrickými a solárnymi reťazami

Foto: TASR/Roman Hanc

Navodiť si vianočnú atmosféru a vyčariť rozprávkovosť domova, môžete i vďaka výzdobe. Vonkajšie osvetlenie počas Vianoc riešia viacerí z nás.

Bratislava 21. decembra (OTS) - V exteriéri sa snažíme o peknú a na pohľad kúzelnú výzdobu. Nie vždy ide o jednoduchú záležitosť, pretože kombinovať svetlá a farby si vyžaduje istú dávku synchrónie.

Rozmýšľate i vy nad tým, ako si vyzdobiť príbytok pekne, no zároveň tak, aby ste ušetrili na nákladoch? Pamätajte, že nie vždy sa oplatí vyťahovať staré reťaze, šetriť a riskovať tým bezpečnosť. V článku vám prezradíme tipy na vianočnú výzdobu i to, ako ušetriť a zároveň neochudobniť vašu predstavu o výzdobe.

Čo robiť ako prvé?
Vzhľadom na to, že ozdobujete exteriér je dôležité zadovážiť si svetlá, ktoré sú určené na vonkajšie použitie. Taktiež si skontrolujte označenie svetiel CE., aby spĺňali všetky bezpečnostné a technické požiadavky Európskej únie.

Pustite sa do ozdobovania
Veľmi často využívaným doplnkom sa stali vianočné reťaze. Môžete ich jednoducho obmotať o zábradlie balkóna, na altánok, v podstate kamkoľvek. Vídať ich na stromčekoch v predzáhradkách, prípadne potiahnuté okolo domu. Manipulácia s nimi je jednoduchá, navyše sú ľahké a cenovo prístupné.

Obľúbené sú i vianočné postavičky, prípadne stromčeky, ktoré hýria svetlami. V posledných rokoch sa začali využívať na vianočné osvetlenie domu i projektory, ktoré lasom ožiaria celý príbytok.

Dobrou investíciou sú solárne reťaze, ktoré nájdete v rôznych farbách, dĺžkach i prevedeniach. Ideálne je umiestniť ich na miesta, kde dopadá počas dňa dostatok slnečného žiarenia, aby sa nabili. Intenzita svietivosti je stabilná a batéria solárnych reťazí vydrží v prieme päť hodín. Po ustálení žiari svetielok sa cyklus s nabíjaním opakuje. Ide o efektívne šetrenie elektrickej energie a ekologické riešenia ku našej planéte.