Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

VIDEO: EURÓPA OŽÍVA: V starých dátach sa skrývali úžasné informácie

Jeden z najzáhadnejších mesiacov planéty Jupiter. Európa nesie svoje meno po jednej z mileniek gréckeho boha Dia. Foto: NASA - www.nasa.gov

Jeden z najzáhadnejších mesiacov Jupitera začína odkrývať svoje tajomstvá. Vedci ich mali k dispozícii už dve desaťročia.

Bratislava 20. mája (Teraz.sk) – Nové informácie nemusí zákonite priniesť iba nový výskum. V niektorých prípadoch sa aj v starších dátach mihnú detaily, ktoré súdobým vedcom síce unikli, ale pri ich revízii zbystrili tí súčasní pozornosť.

V správny čas, na správnom mieste

Pred pár dňami oznámil Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v rámci tlačovej konferencie zaujímavé odhalenie. Na ľadovom Jupiterovom mesiaci Európa zachytili výtrysk vody. Predpoklady o existencii života v hlbokom oceáne, ukrytom pod ľadovou vrstvou, sa opäť posunuli bližšie k ich potvrdeniu.

Za objav vďačíme sonde Galileo, ktorá je už niekoľko rokov nefunkčná. Svoju misiu ukončila v roku 2003 pádom do atmosféry Jupitera. Jej úlohou bol prieskum planéty a jej štyroch tzv. Galileových mesiacov.



Prelet skrz gejzír

Tím vedcov z Michiganskej univerzity pod vedením profesora Sien-če Ťia opätovne preštudoval údaje, ktoré sonda zaznamenala počas prieskumu Európy. Z nich zistili, že zariadenie preletelo 16. decembra 1997 priamo nad výtryskom.

Sonda sa v tom čase nachádzala vo výške asi 200 kilometrov nad povrchom. Jej prístroje zachytili na pár minút výkyvy v magnetickom poli. „V istom momente nás na to upozornila samotná sonda, ktorá sa dostala k takémuto miestu doposiaľ najbližšie,“ vysvetľuje Ťia a dodáva, že potrebovali ďalej zistiť, či v údajoch možno nájsť niečo, čo by im potvrdilo alebo vyvrátilo, že išlo o výtrysk. Dokonca široký približne tisíc kilometrov.

Poučil nás už Enceladus

V roku 2012 pozoroval aj Hubbleov vesmírny teleskop zvláštne útvary nad Európou. Podobné pozorovania vedci uskutočnili už na jednom zo Saturnových mesiacov. Aj Enceladus chrlil do priestoru ohromujúce gejzíry ionizovaného materiálu, ktorý spôsoboval krátkodobé zmeny magnetického poľa. Aj tento poznatok im pomohol objasniť nevysvetliteľný výkyv v magnetizme Európy.

Povzbudivá cesta naspäť

Nové poznatky prispeli k ešte väčšiemu optimizmu pri plánovaní ďalšej misie k Európe. V rámci programu Europa Clipper chcú vedci odobrať vzorky materiálu z výtryskov. „Ak tu existujú baktérie a boli by sme schopní odobrať vzorky pochádzajúce z útrob Európy, oveľa ľahšie zistíme, či tu môže existovať život,“ dodal vedúci projektu Europa Clipper Roberto Pappalardo.

Štart spomínanej misie je naplánovaný na jún 2022.