Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Magazín

VIDEO: Hlasoví domáci asistenti sú na svete.Zapnú TV, svetlo a nakúpia

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Technologickí giganti Amazon a Google zvádzajú rozhodujúcu bitku o novú technológiu rozpoznávania hlasu.

San Francisco 26. januára (TABLET.TV) - Hlasový asistent pre domácnosť sa z pozície experimentu presunul k reálnym používateľom do ich izieb. Tí si postupne zvykajú na nový spôsob komunikácie s umelou inteligenciou.

S trochou zveličenia sa dá povedať, že bitku o trh zvádzajú dva valce. Jedným z nich je Amazon Echo, s hlasovým ovládaním "osobného asistenta", Alexa; druhý je Google Home, ktorý reaguje na frázu "OK Google". Oba sú pripojené k internetu a k domácim zariadeniam. Na hlasový povel môžu urobiť rôzne veci: prepovedať počasie; prehrávať hudbu; prečítať novinové titulky; aktualizovať nákupný zoznam; a, samozrejme, mať pod kontrolou "múdre" smart zariadenia v domácnosti, ako sú žiarovky, zásuvky, televízor, chladničku a podobne. Napríklad jednoduchým povelom "Alexa, pridáme cukor do zoznamu nákupov", môže užívateľ kontrolovať domáce zásoby potravín a zároveň aj nakúpiť s donáškou do domu.




Obe spoločnosti už ohlásili slušné príjmy z predaja svojich výrobkov. Amazon od spustenia predaja v novembri 2014 do konca minulého roka predal vyše 11 miliónov výrobkov Echo, o dva roky mladší Google Home asi jeden milión.