Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

VIDEO: Merkúr a Venuša absolvujú v týchto dňoch dvojité rande

Ilustračné foto. Foto: TASR - L. Calçada, European Southern Observatory

Ďalekohľady tentokrát nechajte doma.

Bratislava 4. marca (Teraz.sk) – Ak vám neprekážajú mrazivé teploty a oplývate bystrým zrakom, môžete si spríjemniť nedeľný podvečer pozorovaním planét Merkúr a Venuša. Nemusíte pritom každú z nich zdĺhavo hľadať na oblohe, pretože budú tesne vedľa seba.

Marcová konjunkcia poteší hneď dvakrát

Takéto „blízke stretnutia“ planét, ktoré sú síce v astronomickom meradle pomerne ďaleko od seba, no priemetom na oblohu sa k sebe zdanlivo priblížia, označujeme pojmom konjunkcia. Jav je podľa astronóma Mareka Husárika „vždy príjemným spestrením rannej a večernej oblohy.“ Dôvod je jednoduchý – ruky môžete mať pokojne vo vreckách, pretože sú viditeľné aj voľným okom a navyše sú tieto javy pomerne časté.

V tomto roku sme podobné priblíženia mohli vidieť už dve: začiatkom roka si „rendezvous“ dali Jupiter s Marsom a 13. januára zase Saturn a Merkúr. V oboch prípadoch išlo o konjunkciu jednej z tzv. vnútorných planét s plynnými obrami (Jupiter a Saturn). V nedeľu 4. marca sa však k sebe „priblížia“ dve vnútorné planéty, ktoré obiehajú okolo Slnka vo vzdialenosti menšej ako naša Zem.



VIDEO: Konjunkcia planét Merkúr a Venuša, autor: Marek Husárik

Planetárne rande až po západe Slnka

Nedeľnú podvečernú prechádzku si naplánujte okolo 18.00 h. Práve vtedy bude spojenie týchto planét najtesnejšie. Zrak je potrebné obrátiť na západ. "Samozrejme, treba sa na západnú oblohu zamerať až po západe Slnka, ktoré zapadne asi polhodinu pred 18. hodinou. Hoci obloha o 18. hodine, alebo aj niekoľko minút neskôr, bude stále svetlá, Venuša by mala byť zreteľne viditeľná. Avšak iba v prípade nerušeného výhľadu nad západným horizontom. Merkúr treba hľadať v nedeľu asi 1 stupeň napravo od nej," vysvetlil Husárik.

Na snímke poloha planét Merkúr a Venuša počas konjunkcie 4. marca 2018
Foto: Marek Husárik, Astronomický ústav SAV

Ak nedeľnú konjunkciu nestihnete, Venuša a Merkúr predvedú podobné divadlo ešte v druhej polovici marca a túto nebeskú parádu ešte čosi vyšperkuje. „Na dva dni, 18. a 19. marca, sa k nim pripojí uzučký kosáčik Mesiaca,“ doplnil Husárik a dodal, že „viditeľnosť Venuše sa bude zlepšovať a zlepšovať. Opäť bude dominovať večernej západnej oblohe až do konca letných prázdnin.“

Zdroj: Astronomický ústav SAV