Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

VIDEO: Pod Strážovskými vrchmi sa objavili poslovia jari

Na snímke rozkvitnuté snežienky. V Malinovej 26. februára 2017. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Do roku 2003 bola snežienka jarná na Slovensku vo voľnej prírode chránená. Teraz sa nesmie trhať iba v chránených oblastiach.


Malinová 26. februára (TASR) – Na kopcoch Strážovských vrchov je ešte značná vrstva snehu, topí sa pomaly, no dolu sa už objavili prví poslovia jari, nežné biele kvietky, snežienky jarné. Musia však odolávať nočným mrazom, aby potešili a priniesli nádej, že jar sa už blíži.

V dedinke Malinová v okrese Prievidza medzi prvými každý rok rozkvitnú snežienky v záhrade rodičovského domu Jozefa Minicha. Záhradka je nimi priam posiata, akoby opäť nasnežilo. „Do záhrady pod stromy ich zasadili moji nebohí svokrovci pred viac než 40 rokmi. Niekoľko cibuliek pravdepodobne priniesli priamo z Magury, z tamojšej Panskej lúky, z nadmorskej výšky 1141 metrov. Odvtedy sa hojne rozrástli medzi trávou aj pod ovocnými stromami,“ vysvetlila Adriana Minichová, ktorá sa každoročne teší zakvitnutej záhrade.

Snežienka jarná (galanthus nivalis) patrí medzi trvalky a v priaznivých podmienkach dorastá až do výšky 20 cm. Zvončekovité kvety pútajú pozornosť tromi snehobielymi okvetnými lístkami. Zaujímavosťou však je, že dokážu už rozkvitnuté odolať aj desaťstupňovým mrazom. Podľa odbornej literatúry sú zásobárňou energie a vitality cibuľky, z ktorých vyrastajú. Dokonca zohrievajú aj okolie, pretože sa pri nich často roztopí sneh. Pritom si snežienka vytvára akúsi vlastnú nemrznúcu zmes tak, že v chlade premieňa škrob na cukor. Tento proces umožňuje, že kvety nezmrznú.

Do roku 2003 bola snežienka jarná na Slovensku vo voľnej prírode chránená. Zapríčinil to masívny zber kvetov, najmä pred Medzinárodným dňom žien. Teraz sa nesmie trhať iba v chránených oblastiach. Zaujímavosťou je, že po opelení včelami a hmyzom prichádzajú na rad mravce, ktoré si po sklonení kvetov k zemi a dozretí semien odnášajú sladký semenný vačok, ktorý im nesmierne chutí. Cestou do mraveniska strácajú semienka, a tak sa snežienka rozširuje vo svojom okolí.

Na snežienky si treba dávať pozor, pretože celá rastlina je jedovatá, obsahuje nebezpečné alkaloidy. Jeden z nich, izolovaný galantamín, vyrábaný už aj synteticky, sa však využíva pri liečbe Alzheimerovej choroby. Vyskúšať snežienku na laickú liečbu však môže byť životu nebezpečné, upozorňujú odborníci.