Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Magazín

VIDEO: Polievka z februárových čerstvých húb? Takto sa vám to podarí

Na snímke Erika Bolfíková pri zbere dopestovanej hlivy ustricovitej v obci Malinová v utorok 7. februára 2017. Foto: TASR - Pavol Remiaš

Hliva ustricovitá je nielen chutná, ale aj zdraviu prospešná huba. Rodina Bolfíkovcov z Malinovej patrí medzi vášnivých hubárov a pri pestovaní hríbov postupovali podľa návodu.

Malinová 7. februára (TASR) – Rodina Jána a Eriky Bolfíkovcov z hornonitrianskej obce Malinová si aj vo februárovej tuhej zime dopriala melencovú polievku z čerstvých húb, hlív ustricovitých. Nekúpili ich však v obchode, ale po prvý raz si ich sami dopestovali vo svojom rodinnom dome.

Celá rodina Bolfíkovcov patrí medzi vášnivých hubárov. Do blízkych lesov na huby chodia pravidelne. V októbri minulého roka sa v obci uskutočnila tradičná hubárska výstava. Samozrejme, že tiež Bolfíkovci priniesli svoje „úlovky“ a za najkrajšiu kolekciu húb si vyslúžili cenu udeľovanú starostkou obce. Okrem iného obsahovala aj sadbu hlivy ustricovitej, ktorú do súťaže venoval producent tejto sadby, Igor Čurila z Bojníc. Je to vlastne podhubie, ktoré sa začne vytvárať v zrnách pšenice alebo iných obilnín.



„Postupovali sme podľa návodu. Zabezpečili sme si pšeničnú slamu, ktorú sme spracovali horúcou parou, aby sme ju sterilizovali a zamedzili rastu iných húb alebo plesní. Potom sme do nej zamiešali hlivovú sadbu a naplnili igelitové vrece, ktoré sme pravidelne rosili vodou.“ Vysvetlila postup pri pestovaní hlivy Erika Bolfíková.

Potom už netrpezlivo čakali, čo z toho bude. Vrece niekoľkokrát presťahovali do rôznych častí bytu. Zistili, že v pivničných priestoroch bolo príliš chladno, tak napokon vrece preniesli do jednej neobývanej miestnosti v dome. Až tam spozorovali, že sa slama obaľuje bielym mycéliom. Potom sa už objavili prvé trsy plodníc. Najskôr veľké ako hrášok, ale čoskoro sa rýchle rozvinuli. Najväčšie klobúky mali priemer približne desať centimetrov.



„Predpokladáme, že po prvej úrode z tohto vreca získame ešte najmenej dve ďalšie. Na jar však vyskúšame zaočkovať hlivovou sadbou aj drevené klátiky, na ktorých vraj hliva rastie aj niekoľko rokov. Tie necháme voľne na vzduchu v záhrade. A možno vyskúšame pestovať aj iné druhy drevných húb, ako je napríklad ázijská huba šii-take,“ prezradila ďalšie plány nadšená hubárka.

Na snímke dopestované plodnice hlivy ustricovitej v obci Malinová v utorok 7. februára 2017.
Foto: TASR - Pavol Remiaš


„Hliva ustricovitá je nielen chutná, ale aj zdraviu prospešná huba. Obsahuje glukány, zohrávajúce dôležitú úlohu v preventívno-zdravotnej starostlivosti, pretože aktivujú zložky imunitného systému. Pomáha pri znižovaní cholesterolu v krvi, má protisklerotické účinky, upravuje tlak krvi a napomáha pri vylučovaní ťažkých kovov z organizmu. Zistilo sa, že plodnice hlivy obsahujú aj látky s protirakovinovými účinkami. Pre svoje výnimočné kvality sa táto huba využíva i vo farmaceutickom priemysle. To sú hlavné dôvody, pre ktoré by ju ľudia mali čo najčastejšie zaraďovať do svojho jedálnička,“ odporúča pestovateľ hlivovej sadby, aj veľký propagátor jej pravidelnej konzumácie Čurila.