Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

VIDEO: Pro Monumenta je cestou k starostlivosti o pamiatky

Ilustračné foto. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Najlepšia záchrana pamiatok je ich prevencia a údržba. Generálne obnovy sú drahé, tvrdí Riaditeľ odboru spravujúceho Nórske fondy Jaroslav Mojžiš.

Bratislava 27. apríla (TASR) – Dlhodobý projekt Pamiatkového úradu (PÚ) SR Pro Monumenta – prevencia údržbou s podtitulom Zavedenie systému preventívnych prehliadok nehnuteľných kultúrnych pamiatok je úspešne skončený. Konštatovali to v bratislavskom sídle PÚ viacerí jeho tvorcovia a podporovatelia na dnešnom vyhodnotení ojedinelého projektu, ktorý trval od 1.1.2014 do 30.4.2017.

Podľa generálnej riaditeľky PÚ Kataríny Kosovej to bolo aj praktické naplnenie efektívnej údržby a prevencie vzácnych historických objektov pomocou lacnej starostlivosti o ne.



"Predchádzalo tomu nájdenie deviatich inšpektorov špecialistov, z ktorých vznikli tri tímy vybavené mobilnými dielňami so špičkovým technologickým vybavením. Tí v rámci monitorovania objektov vedia identifikovať ich problémy a drobné ihneď odstrániť, aby nevznikali väčšie škody. Bola tiež vytvorená hojne navštevovaná webstránka, kde sú aj tematické príručky. Začala sa vynikajúca cesta v starostlivosti o pamiatky, ktorá stála 1.152.056 eur," konštatovala Kosová.

Nórsky Riksantikvare – riaditeľstvo pre kultúrne dedičstvo je hlavným partnerom projektu a jeho pracovníci boli v stálom kontakte so slovenskými realizátormi. "V Nórsku takéto niečo nemáme a so záujmom sme sledovali, ako ste k tomu pristupovali od informovanosti majiteľov budov cez dokumentovanie ich stavu až po drobné opravy. Projekt sa začal z ničoho a všetko už je pripravené pre praktickú činnosť. V tímoch sú všetky potrebné profesie. Videli sme ich pri práci a bolo to veľmi poučné, chceme to zaviesť aj u nás. Máte veľa pekných pamiatok," povedal vedúci úseku reštaurovania v Riksantikvare Harald Ibenholt.

Aj veľvyslankyňa Nórskeho kráľovstva v SR Inga Magistad ocenila úspešnosť úvodnej kapitoly projektu i záujem realizovať ho v jej krajine. Vyzdvihla, že projekt prispieva k osvete, všeobecnému povedomiu o kultúrnom dedičstve aj potrebnej starostlivosti.

"Teší ma, že máte nórskeho partnera, čo je prospešné v rámci bilaterálnych vzťahov. Bola to plodná a inšpirujúca spolupráca. Hlboko na mňa zapôsobila profesionálna realizácia projektu, ktorý sme podporili. Je dobre, že bude pokračovať. Kultúrne pamiatku sú dôležité aj v rámci cestovného ruchu," uviedla veľvyslankyňa.

Riaditeľ odboru spravujúceho Nórske fondy a EEA grants na Úrade vlády SR Jaroslav Mojžiš pripomenul, že zásluhu na vydarenom projekte majú konkrétni ľudia, ich odbornosť a záujem. "Najlepšia záchrana pamiatok je ich prevencia a údržba. Generálne obnovy sú drahé. Úspech úvodného projektu je dôvodom na jeho pokračovanie," prisľúbil Mojžiš.

Projektový manažér a vedúci odboru preventívnej údržby pamiatok PÚ Branislav Rezník s odborným garantom projektu Pavlom Ižvoltom potvrdili, že všetky plánované úlohy boli splnené. Tri tímy špecialistov v Trnave, Banskej Štiavnici a Poprade vykonali monitoring 226 kultúrnych pamiatok s ich písomným vyhodnotením. Bolo vydaných šesť príručných manuálov starostlivosti o pamiatky a jedna kniha. Vznikol aj dokumentárny film režiséra Tomáša Hulíka.

Pro Monumenta – prevencia údržbou je preddefinovaný projekt podporený z Finančného mechanizmu EHP pre roky 2009-2014 a zo štátneho rozpočtu SR podľa Programovej dohody medzi Výborom pre finančný mechanizmus, ktorý založili Island, Lichtenštajnsko a Nórsko, a Úradom vlády SR ako Národným kontaktným bodom a Správcom programu: Zachovanie a revitalizácia kultúrneho a prírodného dedičstva a Podpora rozmanitosti v kultúre a umení v rámci európskeho kultúrneho dedičstva.