Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

VIDEO: Utečencov ubytovali do luxusného hotela v Iraku

Na screenshote kedysi luxusný hotel v irackom Sersinku. Foto: Screenshot/TABLET.TV

Kedysi luxusný hotel v irackom Sersinku na severozápade krajiny sa zmenil na bezpečné útočisko pre jezídov utekajúcich pred útokmi radikálnych islamistov.

Sersink 26. apríla (TABLET.TV) – Budova hotela sa stala domovom pre 46 rodín jezídov, ktorí ušli pred bojovníkmi z Islamského štátu ešte v auguste v roku 2014.

Jezídovia patria k náboženskej komunite, ktorá žije na území severného Iraku, v Sýrii či vo východnom Turecku. Odhaduje sa, že na svete sú ich približne 3 milióny. Ich viera obsahuje prvky islamu, kresťanstva, ale aj perzského zoroastrizmu. Obeťami prenasledovania boli už v minulosti nielen zo strany moslimov, ale aj kresťanov. Niekdajší luxusný hotel je pre nich momentálne bezpečným miestom, kde môžu žiť.

Hotel postavili ešte v roku 1946 na skalnatom mieste, ktoré museli nákladne upraviť. V čase jeho najväčšej slávy ho navštevovali mnohé iracké, arabské, ale aj medzinárodne známe osobnosti. Hotel patril k obľúbeným miestam, kde trávil voľný čas dokonca Saddam Husajn, ktorý ho nechal čiastočne zrekonštruovať. Budova začala chátrať odvtedy, ako iracká vláda stratila kontrolu nad severom krajiny po kurdskom povstaní v roku 1991 a prestala slúžiť svojmu účelu.