Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

VIDEO: Združeniu na záchranu hradu Lietava pomáha aj 19 nezamestnaných

Lietavský hrad, ktorý sa nachádza medzi obcami Lietava a Lietavská Svinná, je unikátom v rámci celej strednej Európy. Na jeho zachovanie vzniklo dňa 20. augusta 1999 Združenie na záchranu Lietavského hradu. Jeho hlavným cieľom je zakonzervovať a tým vlastne zachovať Lietavský hrad v dnešnej podobe, aby bolo možné ho využívať ako turistickú atrakciu a obrovský zdroj poznania našej minulosti. Na snímke rekonštrukcia Lietavského hradu. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Podľa riaditeľa združenia hrad v tomto stave má už budúcnosť aj pre návštevníkov, ktorí sem chodievajú, pretože v blízkej dobe by sa mali otvoriť prvé expozičné priestory.

Lietava 25. septembra (TASR) – Združenie na záchranu Lietavského hradu pracuje na jednej z najrozsiahlejších zrúcanín na Slovensku od roku 1999. Podľa výkonného riaditeľa združenia Ľubomíra Chobota je hrad po 17 rokoch objektom, v ktorom je život.

"Historické murivá sú viac spevnené a zachované, mnoho vecí je obnovených. Tá pamiatka už nie je opustená v lese, ale je to objekt, ktorý ožíva. Hrad v dnešnom stave má už budúcnosť aj pre návštevníkov, ktorí sem chodievajú. Pretože vo veľmi krátkej budúcnosti plánujeme otvoriť prvé expozičné priestory, ktoré pred sedemnástimi rokmi boli absolútnou utópiou. Hrad Lietava pomaly rastie. Veríme, že rásť bude aj naďalej a bude naozaj pyšnou dominantou okolia," povedal Chobot.

Najsilnejším partnerom záchrany hradu je podľa neho jednoznačne ministerstvo kultúry Slovenskej republiky, s ktorým úzko spolupracujú od roku 2004. "Spolupráca spočíva v každoročnom podaní projektu, ktorý sa musí samozrejme zrealizovať a na konci roka vyúčtovať. To znamená, že každoročne bojujeme o priazeň ministerstva. Môžem povedať, že za tých viac ako desať rokov sme ani jeden rok s ministerstvom nevynechali. A aj výsledky práce sú viditeľné," uviedol výkonný riaditeľ Združenia na záchranu Lietavského hradu.



Doplnil, že veľká zmena nastala v roku 2013, keď sa ministerstvo kultúry spojilo s ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny a vytvorili projekt obnova kultúrneho dedičstva s pomocou nezamestnaných. "Dve ministerstvá sa spojili a okrem záchranných prác na hrade ponúkli organizáciám ako sme my možnosť zamestnať vlastných zamestnancov na dobu určitú, čím sa zväčšil objem prác. Pretože my máme tento rok 19 vlastných zamestnancov na sedem mesiacov. To znamená, že objem práce je naozaj veľký," podotkol Chobot.

"Ľudia, ktorých dnes zamestnávame na hrade od roku 2013, sa z určitej časti zamestnávajú u nás každoročne. Už sú vyškolení poloprofesionáli, ktorí vedia robiť naozaj peknú odbornú prácu. Či je to murárčina, tesárčina. Samozrejme, väčšiu časť nových zamestnancov tvoria nezamestnaní - od tohto roku aj dlhodobo nezamestnaní. Ale po tohtoročnej skúsenosti môžem povedať, že fungujeme naozaj dobre a kolektív devätnástich ľudí je tu silný. Práca ide kontinuálne podľa plánu a vyzerá to, že celý projekt splníme do poslednej bodky," dodal výkonný riaditeľ združenia.

Lietavský hrad, ktorý sa nachádza medzi obcami Lietava a Lietavská Svinná, je unikátom v rámci celej strednej Európy. Na jeho zachovanie vzniklo dňa 20. augusta 1999 Združenie na záchranu Lietavského hradu. Jeho hlavným cieľom je zakonzervovať a tým vlastne zachovať Lietavský hrad v dnešnej podobe, aby bolo možné ho využívať ako turistickú atrakciu a obrovský zdroj poznania našej minulosti. Na snímke rekonštrukcia Lietavského hradu.
Foto: TASR - Erika Ďurčová


Dlhodobým cieľom je zakonzervovať celú zrúcaninu, aby slúžila ako turistická atrakcia. "Keď si to reálne pozrieme, hrad je dnes na rozlohe 0,9 hektára zastavanej plochy. V historických dobách na 1,5 hektára zastavanej plochy. Je to obrovský objekt, ktorý si vyžaduje naozaj veľké množstvo času a financií. Preto staviame budúcnosť projektu hlavne na krátkodobých cieľoch. To znamená, že každoročne je naplánované, čo sa urobí, a to sa snažíme aj plniť," zdôraznil Chobot.

Združenie plánuje otvoriť na hrade Lietava prvé expozičné priestory venované hradu, združeniu a občerstveniu, na 450. výročie narodenia Juraja Turzu 2. septembra 2017. "Také bezpečné zázemie, kde ľudia budú môcť vstúpiť a oddýchnuť si. Jednoducho, bude to reprezentatívny priestor a priestor, ktorý posunie zrúcaninu hradu do objektu naozaj na úrovni niektorých profesionálnych hradov," uzavrel výkonný riaditeľ Združenia na záchranu Lietavského hradu.