Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

VIDEO: Zvieratá počas letných horúčav ochladzujú a držia v tieni

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najväčšou hrozbou je prehriatie zvieracieho organizmu.

Bratislava, 2. augusta (TABLET.TV) – Extrémne horúčavy na Slovensku držia v týchto dňoch v pozore aj chovateľov za bránami bratislavskej zoologickej záhrady. Ako vyzerá starostlivosť o zvieratá počas týchto dní sme zisťovali s kamerou TABLET.TV.

Ako informovala vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu ZOO Bratislava Michaela Ferenčuchová, chovatelia zabezpečujú pravidelnú sprchu, čo je jedným zo spôsobov, ako sa snažia chrániť zvieratá pred horúčavami. Starostlivosť o zvieratá sa odlišuje v závislosti od ich druhu a pôvodu. Z takmer tisícky jedincov niektoré obľubujú teplo, iné chlad. Výbehy a podmienky v nich musia chovatelia počas teplotných extrémov prispôsobiť. „Výbehy pri zvieratách, ktoré obľubujú chladné prostredie, sú buď v tieni korunách stromov, alebo v lese.“

Podľa Ferenčuchovej, najväčšou hrozbou je prehriatie organizmu zvieraťa. „Podobne ako ľudia, tak aj zvieratá môžu dostať úpal. Aj preto chovatelia zabezpečujú sprchu, aby aj takýmto spôsobom zvieratá ochladzovali,“ uviedla.




„Medzi vysokou teplotou ohrozený druh patrí v týchto dňoch aj hrošík libérijský, ktorý má bezsrstú kožu. Ľahko môže dostať úpal. Preto trávi väčšinu dňa v bazéne, čím sa pred slnkom chráni. Náš samček veľmi obľubuje sprchovanie. Sprchujeme ho pravidelne každý deň, väčšinou okolo obeda, keď sú horúčavy najväčšie,“ vysvetlila chovateľka Simona Halušová.

Citlivo na horúčavy reaguje aj panda červená. Úkryt pre lúčmi nachádza v korunách stromov. Labky zvesené smerom nadol sú známkou, že jej je teplo, čím upozorní na potrebu vody. Ferečnuchová dodala, že tej sa jej dostáva aj v ovocí.

Na medveďa hnedého vysoké teploty takisto nevplývajú pozitívne. Počas bežného slnečného dňa ho vo výbehu takmer nevidieť. „Medveďa Félixa priláka len voda alebo zmrzlina a okrem lahôdok v podobe nanukov alebo zmrzliny, v ktorých je nejaké ovocie zmrazené, prípadne ovocné šťavy, okrem toho sa ho snažíme ovlažovať aj vodou,“ informovala.

Sú však ale aj zvieratá, ktorým pretrvávajúce vysoké teploty neprekážajú. Napríklad surikata vlnkavá sa cíti ako v prirodzenom africkom prostredí. Šéfka oddelenia vzdelávania a marketingu zoologickej záhrady objasnila, že pre surikaty sú podobné horúčavy prirodzené a aj vo voľnej prírode žijú v takýchto podmienkach. Zvieratá, ktoré slnko milujú a sú naň zvyknuté, vedia, kedy dosť, a tak sa jednoducho schovajú do tieňa.