Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Originál vyhlásenia vojny Srbsku z roku 1914 vystavia vo Viedni

Manifest vyhlásenia Prvej svetovej vojny Foto: TASR/AP

Dokument je súčasťou protivojnovej výstavy vo viedenskom Leopold Museum, na otvorení ktorej sa zúčastnia diplomati oboch krajín


Viedeň 28. júla (TASR) - Rakúsko pri príležitosti dnešného 100. výročia vypuknutia prvej svetovej vojny predstaví verejnosti originálny dokument vyhlásenia vojny Srbsku. Dokument je súčasťou protivojnovej výstavy vo viedenskom Leopold Museum, na otvorení ktorej sa zúčastnia diplomati oboch krajín, píše agentúra AP.

Rakúsko-Uhorsko vypovedalo vojnu Srbsku 28. júla 1914, presne mesiac po tom, ako v bosnianskej metropole Sarajevo zavraždil srbský nacionalista Gavrilo Princip nástupníka trónu arcivojvodu Františka Ferdinanda d’Este a jeho manželku Žofiu.

Na stranu Srbska sa postavili Rusko, Francúzsko, Britské impérium, Taliansko, USA, Japonsko a iné štáty. Spojencom Rakúsko-Uhorska bolo Nemecko, Bulharsko a Osmanská ríša. Prvá svetová vojna si vyžiadala 16 miliónov mŕtvych. Bolo do nej mobilizovaných 60 miliónov vojakov z Európy a desať miliónov z iných častí sveta.

Tento dovtedy najväčší globálny konflikt sa skončil o štyri roky neskôr, 11. novembra 1918. Okrem Európy sa odohrával na Blízkom východe, na tichomorských ostrovoch, v Afrike, v Číne a pri pobreží Južnej aj Severnej Ameriky.
Manifest vyhlásenia Prvej svetovej vojny
Foto: TASR/AP