Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Viete, aké mená pre deti sú hitom na Slovensku v roku 2016?

ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Slovenské matriky zapísali niekoľko detí s netradičnými menami, jedno neprešlo pravidlami zákona.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Mená Jakub a Ema sú pre Slovákov stále najkrajšie a dávajú ich svojim deťom najčastejšie. Podľa portálu Najmama.sk, ktorý v spolupráci s matrikami uskutočnil vlastný prieskum, slovenskí rodičia aj tento rok ukázali, že zostávajú verní hitom ostatných rokov.

"Najobľúbenejším menom pre dievčatá sa za rok 2016 stalo meno Ema alebo Emma, keďže sa objavilo v najlepšej trojke 24 rôznych okresov," povedala pre TASR šéfredaktorka portálu Najmama.sk Martina Smatanová. Druhé skončilo meno Sofia, ktoré bolo zapísané v matrikách 20 rôznych okresov a tretie miesto obsadili Natálie. Oproti minulému roku z prvej desiatky vypadli tri mená - Katarína, Eliška a Karolína. Naopak, výraznejšie si polepšili Anny a Hany, ktoré potvrdili trend zvýšenej obľúbenosti tohto tradičného mena. Medzi nováčikmi sa ešte objavili mená Kristína a Adela a najviac si polepšili mená Laura a Sofia.

Ešte menšie zmeny sa v roku 2016 odohrali medzi chlapčenskými menami. Tie medzi seba pustili len jedného nováčika - Sebastiána, ktorý obsadil desiate miesto. Prvá dvojica ale zostala nezmenená. Tak ako v roku 2015 aj tentoraz bolo najpoužívanejšie meno Jakub. Pred obhajcom druhého miesta Adamom mal Jakub ešte väčší náskok než minulý rok. Ako tretie skončilo meno Samuel, ktoré si polepšilo až o tri miesta. Najväčší pokles, o dve miesta, zaznamenali mená Michal a Matej.

Podľa Smatanovej sa väčšia rozmanitosť mien objavila u dievčat. Kým medzi chlapcami sa na top miestach objavilo 35 rôznych alternatív, u dievčat to bolo až 53 odlišných pomenovaní. "Stále stúpa počet pôvodných slovanských mien. Z dôvodu migrácie mladých Slovákov sa často objavujú aj zahraničné mená, ktoré majú pôvod z krajiny jedného z rodičov," uviedla Smatanová.

Slovenské matriky zapísali niekoľko detí s netradičnými menami, jedno neprešlo pravidlami zákona. "Takýto prípad museli riešiť v Nitre, kde chceli rodičia pomenovať svoju dcéru Komút. Matka ale nevedela potvrdiť jeho reálnosť, a tak nakoniec musela pristúpiť k zmene," informovala Smatanová s tým, že rodičia sa často pri výbere mien nechajú inšpirovať telenovelami, celebritami alebo aktuálnymi filmovými hitmi. Aj preto dávali deťom mená ako Armani, Diego či Chanel.

Mená Jakub a Ema sú pre Slovákov stále najkrajšie a dávajú ich svojim deťom najčastejšie.
Foto: TASR