Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Viete, ako sa správne starať o chrup? Poradia vám budúci zubári

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Počas nasledujúcich dvoch týždňov chcú urobiť viac než 7000 inštruktáží približne v 18 mestách.

Bratislava 22. apríla (TASR) - Slováci nemajú podľa budúcich zubárov dostatočné povedomie o ústnom zdraví. Tento rok sa im preto po piaty raz rozhodli ukázať, ako sa o chrup správne postarať. Praktická inštruktáž a individuálny prístup má podľa nich lepší efekt ako teoretické prednášky.

Počas nasledujúcich dvoch týždňov chcú urobiť viac než 7000 inštruktáží približne v 18 mestách. Podujatie študenti odštartovali v piatok 21. apríla v Bratislave a skončí sa 2. mája v Košiciach. Navštívia mestá ako Komárno, Nitra, Banská Bystrica, Poprad či Prešov. Presný plán cesty možno nájsť na oficiálnej stránke Slovenského spolku študentov zubného lekárstva, ktorý projekt organizuje.

"Chceme zvýšiť povedomie ľudí o zubnom zdraví a zároveň im ukázať, aká jednoduchá je správna starostlivosť o zuby," povedal Frederik Orenčák, viceprezident Slovenského spolku študentov zubného lekárstva. Na celoslovenskej roadshow "Spolu za zdravý a krásny úsmev" zaškoľujú budúci zubári nielen dospelých, ale aj deti. Záujemcovia dostanú zubnú kefku a zubnú pastu zadarmo.

Slováci patria k európskym krajinám s horšou ústnou hygienou. Orenčák tvrdí, že ľuďom veľakrát chýbajú komplexné informácie a správne návyky v oblasti ústnej hygieny. "Nepoužívajú zubnú niť či medzizubnú kefku, sú to dôležité pomôcky v starostlivosti o chrup a ďasná," uviedol.

Dieťa by malo preventívnu prehliadku u zubára absolvovať dvakrát ročne. Dospelí raz ročne. Výnimkou sú tehotné ženy, u ktorých je uhrádzaná preventívna prehliadka dvakrát za tehotenstvo. Je zadarmo a hradí ju zdravotná poisťovňa. Ak má poistenec absolvované prehliadky, odstránenie zubného kazu mu hradí poisťovňa, v opačnom prípade si za tento úkon platí sám.