Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

Vinári z oblasti Champagne vo Francúzsku už začali so zberom hrozna

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Miestni pestovatelia bojujú s počasím. Prevažujú horúce letné dni, zatiaľ čo pre hrozno v tejto oblasti sú prijateľnejšie nižšie teploty, pretože práve tie spôsobujú vyššiu kyslosť hrozna.

Épernay, 31. augusta (TABLET.TV) – Tradičný septembrový rituál zberu hrozna v známej vinárskej oblasti Champagne vo Francúzsku sa tento rok začína o niekoľko dní skôr, než vinári pôvodne plánovali, informovala agentúra AP.

Miestni pestovatelia bojujú s počasím. Prevažujú horúce letné dni, zatiaľ čo pre hrozno v tejto oblasti sú prijateľnejšie nižšie teploty, pretože práve tie spôsobujú vyššiu kyslosť hrozna. To je vhodné najmä pre šumivé vína.

"Tento rok očakávame naozaj výnimočnú úrodu. V minulom roku bola skromná, preto sme teraz dúfali, že bude výnimočná a naozaj by mala byť. Tak hľadiska množstva, ako aj kvality," uviedol pre agentúru AP vinár Jean-Pierre Vazart.

Predpovede počasia sleduje takmer každý deň. Vo svojom telefóne má cez 50 meteorologických aplikácií. Hovorí, že priemerná teplota za posledných tridsať rokov vzrástla o takmer 1 a pol stupňa Celzia.




"Náhle klimatické zmeny sú pre nás desivé. Niekedy sa vieme prispôsobiť, ale často to nejde. Za posledných desať rokov, myslím si, že môžeme povedať, že čo sa týka kvality, sme na tom lepšie ako pred tridsiatimi rokmi, ale klimatické zmeny sú pre nás stále veľkým problémom," objasnil Vazart.

Oblasť Champagne má tradíciu a meno dnes známe už celému svetu. V boji so zmenami klímy budú vinári pokračovať. Nielenže so zberom hrozna začali už o niekoľko dní skôr, než pôvodne plánovali, ale na viničných poliach skúšajú dopestovať nové odrody hrozna. Také, ktoré budú menej náročné na zmeny súvisiace s počasím.