Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Lekár, pedagóg a humanitárny pracovník Vladimír Krčméry má 55 rokov

Vladimír Krčméry, archívne foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

V súčasnosti sa Vladimír Krčméry okrem vzdelávacej činnosti venuje chorým pacientom vo viacerých projektoch v Keni, v Sudáne, v Burundi, v Etiópii, v Tanzánii, v Kongu.

Bratislava 23. júla (TASR) - Lekár, odborník na tropickú medicínu, infektológiu, onkológiu, vysokoškolský pedagóg Vladimír Krčméry je zakladateľom zdravotníckych a sociálnych zariadení a zahraničných humanitárnych misií v krajinách tretieho sveta. Narodil sa v Bratislave v roku 1960 a vo štvrtok 23. júla sa dožije 55. narodenín.

Absolvoval štúdium medicíny na Univerzite Komenského (UK) v Bratislave, postgraduálne vzdelávania absolvoval vo Spojenom kráľovstve, v USA a v Českej republike. Je odborníkom na antibiotiká.

Profesionálne začal pracovať v roku 1985 na Klinike infekčných chorôb vo Fakultnej nemocnici Univerzity Komenského v Bratislave. Potom bol odborným asistentom na Katedre infekčných chorôb na Lekárskej fakulte (LF) UK v Bratislave. Ako docent pôsobil na Katedre infekčných a onkologických chorôb LF UK v Bratislave. Je autorom viacerých odborných publikácií.

Zaslúžil sa o vznik niekoľkých vzdelávacích inštitúcií na Slovensku. V Trnave pomáhal s obnovou Trnavskej univerzity, na ktorej neskôr založil zdravotnícku sekciu a fakultu zdravotníctva a bol jej prvým dekanom. Počas tohto obdobia začal pôsobiť v zahraničí, v Keni a v Kambodži, kde boli s jeho pomocou otvorené rozvojové humanitárne, vedecké aj vzdelávacie projekty. Budoval aj Slovenskú zdravotnícku univerzitu v Bratislave. V roku 2002 založil súkromnú Vysokú školu zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave. Inštitúcia má viaceré detašované pracoviská – ústavy po celom Slovensku a vzdeláva študentov okrem Slovenska aj v zahraničí - v Česku, Rumunsku, Rakúsku, Srbsku, v Afrike a ďalších krajinách. Do roku 2013 bol rektorom a štatutárnym zástupcom tejto školy, na ktorej založil Tropický tím.

Lekár Vladimír Krčméry je aktívny aj v zahraničí. V rokoch 1998  až 2001 pracoval ako profesor zdravotníckeho manažmentu a administratívy na University of Scranton v USA a na Panuska School of Professional Studies, tiež v USA.

Na medzinárodnej úrovni bol členom edičných rád viacerých odborných časopisov, je členom pracovnej skupiny Európskej spoločnosti pre Biomodulácie a chemoterapiu a členom viacerých odborných komisií. Na Slovensku predsedal Antibiotickej komisii bývalej Národnej poisťovne, bol členom rady ministra zdravotníctva, riaditeľom Slovenskej postgraduálnej akadémie medicíny.

V súčasnosti sa Vladimír Krčméry okrem vzdelávacej činnosti venuje chorým pacientom vo viacerých projektoch v Keni, v Sudáne, v Burundi, v Etiópii, v Tanzánii, v Kongu. Podporuje aj projekty v bývalých krajinách Sovietskeho zväzu – v Ukrajine, v Kirgizsku, v Kazachstane a v Gruzínsku. Niekoľko projektov vedie aj na Slovensku, v Čechách a v Nemecku.

Hnutie OĽaNO sa v roku 2013 neúspešne pokúšalo presvedčiť Vladimíra Krčméryho, aby kandidoval na post prezidenta SR. Patrí medzi laureátov ocenenia Honour of Ekotopfilm a je držiteľom ocenenia Krištáľové krídlo za rok 2011 za filantropiu. V máji 2015 vyjadril podporu iniciatíve "Kto pomôže, keď nie my", ktorá vyzýva vládu SR, aby prijala 100 utečeneckých a vysídlených rodín zo Sýrie a Iraku na území Slovenska.