Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Vo veku 101 rokov zomrel generál 2. svetovej vojny Imrich Gablech

Na archívnej snímke Imrich Gablech. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Po tom, čo sa do útoku na Poľsko zapojil aj Sovietsky zväz, sa Gablech dostal do zajatia a bol odsúdený na päť rokov nútených prác za špionáž.

Praha/Havlíčkův Brod 16. decembra (TASR) - Vo veku 101 rokov zomrel generál Imrich Gablech, jeden z posledných československých pilotov, ktorí počas druhej svetovej vojny slúžili v britskom kráľovskom letectve RAF. Informoval o tom dnes na Twitteri český minister obrany Martin Stropnický.

Gablech sa narodil 4. novembra 1915 v slovenskej obci Hrachovište. Rodičia chceli, aby bol kňazom, ale tomuto ich želaniu sa vzoprel a v roku 1937 začal navštevovať leteckú školu v Prostějove. Po vyhlásení Slovenského štátu odletel 7. júna 1939 s vyzbrojeným lietadlom do Poľska.

Po tom, čo sa do útoku na Poľsko zapojil aj Sovietsky zväz, sa Gablech dostal do zajatia a bol odsúdený na päť rokov nútených prác za špionáž.

Keď nacistické Nemecko napadlo Sovietsky zväz, Gablecha z pracovného tábora prepustili a cez Archangeľsk sa spoločne s Poliakmi dostal do Veľkej Británie. Tam krátko pôsobil v britskom letectve RAF.

Závažné zdravotné problémy mu však nedovolili pokračovať v kariére letca, preto bol vycvičený za leteckého kontrolóra. Tým bol až do konca vojny na letisku Coltishall ležiacom pri meste Norwich.

Ako dispečer pracoval aj po návrate do vlasti - najprv na letisku v Prahe-Ruzyni, potom v Havlíčkovom Brode. Vo februári 1949 bol ako väčšina "západniarov" z armády prepustený. Dlho si nemohol nájsť prácu, nakoniec sa živil robotníckymi povolaniami.

V roku 2005 mu na Slovensku vyšla životopisnú kniha "Hallo, Airfield-control, go ahead! (Spomienky vojnového pilota)". Gablech získal viacero českých i zahraničných vyznamenaní a medailí.

Vlani, pri príležitosti svojich 100. narodenín, bol povýšený do hodnosti generála. Posledné roky života strávil Havlíčkovom Brode.