Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Vo Falckom lese sa po vyše 200 rokoch narodili prvé rysy

Ilustračné foto Foto: Tablet.TV

Táto populácia rysov je dôležitým príspevkom k ochrane druhu, ktorý je v západnej a strednej Európe klasifikovaný ako ohrozený s fragmentovaným a izolovaným výskytom.

Bojnice 15. júna (TASR) - Vo Falckom lese v Nemecku sa ešte v máji narodili dve zdravé mláďatá rysa so slovenskými koreňmi. Ich rodičmi je dvojica rysov, ktorá sa rehabilitovala v Zoo Bojnice a do voľnej prírody ich vypustili v rámci záchranného programu. Informovala o tom dnes hovorkyňa Zoo Bojnice Simona Kubičková.

"Ide o prvé mláďatá rysa narodené v nemeckom Falckom lese po vyše 200 rokoch. Sú to zdravé, v súčasnosti šesťtýždňové samce. Mama je štvorročná samica Kaja, otcom je mladý samec Lucky, ktorých do Falckého lesa v Nemecku vypustila bojnická zoo spolu s partnermi v rámci cezhraničného projektu LIFE koncom júla 2016," povedala Kubičková.

Pripomenula, že Zoo Bojnice sa dlhodobo venuje ochrane a záchrane rysa nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí, preto sa v roku 2015 zapojila aj do projektu LIFE Reštitúcia rysov v Biosférickej rezervácii Falcký les. "Prirodzený návrat rysa do tohto územia nenastal a nie je ani vedecky očakávaný. Cieľom projektu je disperzia rysov do Severných a Južných Vogézov a do švajčiarskeho pohoria Jura, čo zabezpečí výmenu genetických informácií medzi populáciami, ktoré boli na týchto územiach reštituované v 70. až 90. rokoch 20. storočia," ozrejmila.

Táto populácia rysov je dôležitým príspevkom k ochrane druhu, ktorý je v západnej a strednej Európe klasifikovaný ako ohrozený s fragmentovaným a izolovaným výskytom, zdôraznila Kubičková.