Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Vo veku 95 rokov zomrel gróf Carl Johan Bernadotte

Na archívnej snímke z 7. júna 2008 Carl Johan Bernadotte vo švédskom Helsingborgu. Švédsky gróf Carl Johan Bernadotte Foto: TASR/AP Photo

Bernadotte o titul a nástupnícke práva na švédsky trón prišiel po tom, čo sa v roku 1946 v New Yorku oženil so švédskou novinárkou Kerstin Wijkmarkovou..

Štokholm 6. mája (TASR) - Švédsky gróf Carl Johan Bernadotte, ktorý prišiel o kráľovský titul a nástupnícke práva po sobáši s nešľachtičnou, zomrel vo veku 95 rokov. Hovorca kráľovského dvora Bertil Ternert dnes oznámil, že Bernadotte zomrel v sobotu v nemocnici v meste Angelholm. Príčinu smrti neuviedol.

Bernadotte bol najmladším z piatich detí kráľa Gustáva VI. Adolfa a strýkom súčasného švédskeho monarchu, Karola XVI. Gustáva. Tiež bol pravnukom britskej kráľovnej Viktórie.

Bernadotte o titul a nástupnícke práva na švédsky trón prišiel po tom, čo sa v roku 1946 v New Yorku oženil so švédskou novinárkou Kerstin Wijkmarkovou.

Na rozdiel od brata Sigvarda, ktorý sa tiež oženil so ženou z ľudu, sa Carl Johan nesnažil o opätovné získanie titulu princa. Luxemburská veľkovojvodkyňa Charlotte mu neskôr udelila titul gróf z Wisborgu. Bernadotte sa po smrti prvej manželky v roku 1988 opäť oženil.

Na archívnej snímke z 19. júna 2010 Carl Johan Bernadotte a jeho manželka Gunnila prichádzajú na svadbu korunnej princeznej Viktórie v Štokholme.
Foto: TASR/AP Photo