Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Pre nedostatok pitnej vody a primeranej hygieny zomrie denne 1400 detí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Najviac ovplyvnené nedostatkom pitnej vody sú ženy a dievčatá, ktoré musia po ňu chodiť často celé kilometre.

Bratislava 22. marca (TASR) - Na svete nemá prístup k pitnej vode 768 miliónov ľudí. Pri príležitosti dnešného Svetového dňa vody na to upozornila mimovládna organizácia UNICEF Slovakia.

Takýto nedostatok pitnej vody, vyplývajúci zo štatistík UNICEF a Svetovej zdravotníckej organizácie, je príčinou ochorení a predčasnej smrti státisícov detí na celom svete, uviedla zástupkyňa slovenskej pobočky UNICEF Diana Mráziková. "Väčšina ľudí bez prístupu k zdravotne neškodnej vode žije v chudobe, v odľahlých vidieckych oblastiach alebo v mestských slumoch," priblížila.

Valné zhromaždenie OSN oficiálne vyhlásilo v roku 2010 pitnú vodu za jedno zo základných ľudských práv, 22. marec je preto deň venovaný zlepšovaniu a sprístupňovaniu vodných zdrojov a už od roku 1993 si ho pripomíname ako Svetový deň vody (World Water Day).

Tlačová správa slovenskej pobočky organizácie cituje Sanjaya Wijesekera, ktorý je vedúcim UNICEF pre sanitárne a hygienické programy: "Prístup k pitnej vode a k dostatočnej hygiene je základ. Každé dieťa, či je bohaté alebo chudobné, má právo na život, zdravie a budúcnosť."

Aj napriek určitým dosiahnutým pokrokom má svet podľa neho pred sebou ešte dlhú cestu. Wijesekera pritom šokuje, že prístup k zdravotne vyhovujúcej vode nemajú milióny chudobných ľudí aj v stredne ekonomicky rozvinutých krajinách. Vyzýva na zameranie pozornosti smerom k zabudnutým skupinám ľudí žijúcich na okraji spoločnosti.

UNICEF konštatuje, že na následok hnačkových ochorení spojených z nedostatkom pitnej vody a primeranej hygieny zomrie každý deň 1400 detí mladších ako päť rokov. Organizácia pripomína, že najviac ovplyvnené nedostatkom pitnej vody sú ženy a dievčatá, ktoré musia po ňu chodiť často celé kilometre.

"Rozvojový cieľ tisícročia týkajúci sa pitnej vody bol splnený v roku 2010, kedy 89 percent svetovej populácie malo vďaka novým potrubným dodávkam vody, vrtom vybaveným čerpadlami a chráneným studniam, lepší prístup k zdrojom pitnej vody," dodala Diana Mráziková z UNICEF Slovakia.