Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Magazín

Vrch Fudžisan sa v júni pravdepodobne stane lokalitou UNESCO

Vrch Fudžisan. Foto: TASR/AP Photo

Vulkanický vrch s nadmorskou výškou 3776 metrov je charakteristický svojím zasneženým končiarom a vyznačuje sa množstvom jazier, národných parkov, chrámov a svätýň v okolí.

Tokio 1. mája (TASR) - Najvyšší vrch Japonska, ikonický Fudžisan, sa pravdepodobne čoskoro dostane na Zoznam svetového prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO. Odporúčanie však nezískal súbor kultúrnych lokalít v Kamakure, malebnom meste ležiacom neďaleko japonskej metropoly Tokio, píše agentúra AP.

Podľa dnešného vyhlásenia Úradu pre kultúrne záležitosti, spadajúceho pod japonské ministerstvo kultúry, Medzinárodná rada pre pamiatky a sídla (ICOMOS) odporučila, aby sa vrch Fudžisan stal lokalitou Svetového dedičstva UNESCO.

Oficiálne schválenie sa očakáva na zasadnutí Výboru Svetového dedičstva UNESCO, ktoré sa bude konať v júni v Kambodži. Fudžisan by sa tak stal v poradí už 13. japonskou lokalitou zapísanou do zoznamu.

Vulkanický vrch s nadmorskou výškou 3776 metrov je charakteristický svojím zasneženým končiarom a vyznačuje sa množstvom jazier, národných parkov, chrámov a svätýň v okolí. Týči sa na tichomorskom pobreží krajiny a považuje sa za posvätnú súčasť kultúrnej scenérie Japonska.

K fudžisanským svahom sa každoročne vydá približne 300.000 ľudí, vydávajúcich sa v stopách náboženských pútnikov, ktorí tak robili po celé stáročia. Podľa údajov japonskej Národnej turistickej organizácie prichádza väčšina z nich počas krátkej letnej sezóny.