Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Vstupný portál kláštorného kostola v Hronskom Beňadiku zreštaurujú

Ilustračné foto Foto: TASR

Rímskokatolíckej cirkvi Biskupstvu Nitra sa podarilo získať na reštaurovanie portálu dotáciu vo výške 15.000 eur z programu ministerstva kultúry Obnovme si svoj dom.

Hronský Beňadik 10. apríla (TASR) - Hlavný vstupný portál kláštorného Kostola Panny Márie a sv. Benedikta v Hronskom Beňadiku zrekonštruujú. Rímskokatolíckej cirkvi Biskupstvu Nitra sa podarilo získať na reštaurovanie portálu dotáciu vo výške 15.000 eur z programu ministerstva kultúry Obnovme si svoj dom.

"Minulý rok sa na portáli vykonal reštaurátorský výskum, ktorý určil, akým spôsobom sa má zreštaurovať. Výskum aj návrh na reštaurovanie boli schválené a na základe toho sme začiatkom roka požiadali o grant z programu Obnovme si svoj dom Ministerstva kultúry SR na rok 2016. Aj keď sme ešte nedostali oficiálne rozhodnutie o dotácii, tak zo zverejnených informácií vieme, že na tento účel boli vyčlenené finančné prostriedky," priblížil ekonóm Biskupského úradu Martin Štofko s tým, že ide o sumu 15.000 eur. Za túto sumu sa podľa jeho slov celková obnova portálu nedá spraviť, tá by totiž vyšla až na 40.000 eur. "Predpokladám, že ak už nie úplne na komplet, ale z väčšej časti ten portál spravíme," dodal Štofko.

Gotický portál je podľa reštaurátora Mareka Repáňa unikátom. "Je jednou z najkrajších ukážok gotiky u nás, hlavne čo sa týka zdobenia," podotkol s tým, že podobných pamiatok nie je na Slovensku veľa. Portál pochádza z obdobie gotiky, vo výraznej miere bol doplnený v 19. storočí, keď prebehol celý areál regotizáciou Franzom Stornom. Z tohto obdobia pochádzajú podľa Repáňa pravdepodobne aj sochy v ostení.

Jeho stav je však podľa odborníka v súčasnosti výrazne narušený, kamenná hmota je degradovaná. Práce budú pozostávať z odstránenia sekundárnych nevhodných zásahov, teda čistenia, potom bude nasledovať spevnenie kamennej hmoty, tmelenie a farebná retuš.