Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Na jar sa vtáky o seba postarajú už aj sami, prikrmovať veľmi netreba

Ilustračná snímka Foto: Jozef Ďurník/TASR

Vtáčiky si totiž už pomaly dokážu nájsť svoju prirodzenú potravu, najmä hmyz, ktorý sa zdržuje napríklad pri kvitnúcich vŕbach a iných drevinách.

Prievidza 29. marca (TASR) – Kto počas zimy prikrmoval voľne žijúce vtáky, keď už zmizne sneh a prestanú aj nočné mrazíky, musí s tým postupne prestať a do kŕmidiel dávať stále menej suchého krmiva. Radí to popredný slovenský ornitológ Vladimír Slobodník z Prievidze.

Podľa neho netreba to s prikrmovaním, ktoré je v zime veľmi potrebné, na jar preháňať. Vtáčiky si totiž už pomaly dokážu nájsť svoju prirodzenú potravu, najmä hmyz, ktorý sa zdržuje napríklad pri kvitnúcich vŕbach a iných drevinách. „V týchto dňoch sa už naplno rozbehla jarná migrácia. Vtáky sa vracajú zo svojich južných zimovísk. Na hornej Nitre sa napríklad už z vodných vtákov objavili kačice, potápky i bociany," informoval ornitológ.

Pripomína, že je najvyšší čas skončiť s inštalovaním búdok pre spevavcov. Tie treba pripravovať už od jesene a prípravu ukončiť najneskoršie do konca marca. Pokiaľ sú búdky určené pre brhlíky, už mali byť hotové do konca februára. Tieto vtáky si už v týchto dňoch medzi prvými začínajú stavať hniezda. „Netreba mať strach, že búdky zostanú prázdne. V našich lesoch kvôli stále intenzívnejšej ťažbe dreva na palivo, drevené štiepky, totiž ubúda starších stromov. Práve na nich býva dostatok dutín, vhodných na hniezdenie. Preto je dobre, ak im pripravíme búdky. Vedia o hniezdo dokonca bojovať. Aj dnes som bol svedkom takého zápasu medzi škorcami a vrabcami. Mám z minulých rokov skúsenosť, že niektoré búdky dokonca obsadili ďatle, ktoré si inak dokážu vyďobať pekné hniezdo v starých stromoch,“ dodal Slobodník.



Priznal sa, že sa v okresoch Prievidza a Bánovce nad Bebravou sa osobne stará približne o 500 búdok, rozvešaných prevažne na pokraji lesov. Všetky už stihol vyčistiť. Okrem toho ročne aj dve desiatky búdok musí vymeniť alebo opraviť. Ornitológ potom búdky pravidelne v lete chodí kontrolovať a keď sa vyliahnu mláďatá, ešte pred vyletením z hniezda, ich môže ľahko okrúžkovať.