Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Magazín

Najzaujímavejšie udalosti v SR: Čokoládový ples aj lúčenie s Britániou

Teraz.sk prináša prehľad TOP udalostí na SR za mesiace január - marec 2017, ilustračná kombosnímka Foto: TASR

Netradičných udalostí na Slovensku bolo v končiacom sa roku dosť. Niektoré naozaj prekvapia.

Bratislava 28. decembra (TASR/Teraz.sk) - Rok 2017 sa začal naozaj šťastne pre jedného Ilavčana, ktorý vďaka internetovému tipovaniu vyhral viac ako 130.000 eur. Recesisti z Bytče sa netradične rozlúčili s Britániou, ktorá sa rozhodla pre odchod z Európskej únie, a padla aj dlhodobo zažitá predstava, že ženy najradšej kupujú červené autá. O netradičné udalosti tento rok núdza nebola.

Teraz.sk prináša prehľad najzaujímavejších udalostí, ktoré sa stali v prvých troch mesiacoch roka 2017.

JANUÁR



3. januára – O naozaj šťastnom vstupe do nového roka môže hovoriť Ilavčan, ktorý vyhral šesťcifernú sumu. Tipoval prostredníctvom internetu a je bohatší o viac ako 130.000 eur. Do svojej stávky investoval rovných 100 eur. Tipoval výsledky 14 zápasov v siedmich skupinách, a to v celkovom kurze 1362,32. Vo svojich tipoch ani raz nepochybil, a tak sa stal bohatším presne o 136.232,18 eura.
Ilustračná snímka
Foto: TASR/AP


4. januára - Malé autá, bábiky, plyšové hračky, lopty či náučné hry, ktoré vyrobili v bývalom Československu pred rokom 1989, sa nachádzajú v zbierke Zuzany Mokrej z Prievidze. Majiteľka detského bazára zbiera so svojím partnerom retrohračky, aktuálne ich počítajú na niekoľko stoviek. Hračky zbiera od roku 1989. Predmety občas požičiava aj na výstavy. Snom zberateľky je založiť si múzeum hračiek

6. januára - Poštovému Ježiškovi napísalo pred Vianocami 116.653 detí zo 47 štátov sveta. Najviac listov prišlo zo Slovenska, za ním nasledoval Taiwan. Osemnásty ročník Vianočnej pošty sa stal druhým najúspešnejším v histórii.
Ilustračná snímka
Foto: TASR


7. januára - Prvým mláďaťom roku 2017 v Zoologickej záhrade Košice sa stala kariama červenozobá (cariama cristata). Vyliahla sa v chovateľskom zázemí, kde sú tieto teplomilné vtáky umiestnené v zimných mesiacoch.

10. januára – Bratislavská výstava Zvláštni ľudia voskovými figurínami predstavila nežijúcich ľudí s výrazne odlišným vzhľadom. Osoby s dvoma hlavami alebo tvárami, štyrmi očami, siamské dvojčatá, muža s vlčím syndrómom či ženu s najväčšími prsiami. Bola to výstava ľudí, ktorí skutočne žili s rôznymi vrodenými anomáliami. Podujatie sa konalo v Stredisku kultúry na Vajnorskej ulici. Výstava prebiehala do 27. januára.
Na archívnej snímke fotografia z výstavy Zvláštni ľudia.
Foto: TASR - Dano Veselský


13. januára – Rok 2016 bol v meste pod Urpínom oproti ostatným rokom plodnejší a šťastný pre mnohých partnerov. Najobľúbenejším menom, ktoré dávali svojim bábätkám, zostalo naďalej Ema, o prvenstvo v zozname najpoužívanejších chlapčenských mien sa delia Martinovia, Michalovia a Tomášovia. Podľa Matričného úradu a ohlasovne pobytu Mestského úradu v Banskej Bystrici sa v meste narodilo takmer 1200 detí.

13. januára – Hornonitriansky banícky spolok (HBS) v Prievidzi úspešne pokračoval v slávnych baníckych tradíciách starých takmer 250 rokov. Zorganizoval svoj v poradí už tretí šachtág. Šachtág je spoločenské podujatie vychádzajúce z tradície študentov staroslávnej Baníckej akadémie, prvej na svete, ktorú v Banskej Štiavnici v roku 1762 založila cisárovná Mária Terézia. Ide o riadenú zábavu baníkov, regulované pitie piva, spievanie baníckych piesní a prijímanie nováčikov, teda fuchsov, do baníckeho stavu skokom cez banícku koženú zásteru, takzvaný ošliador, pôvodne slúžiacu na ochranu baníkov pri práci.
Ilustračná snímka
Foto: TASR/Pavol Remiaš


21. januára – Takmer dve desiatky rybárskych „fanatikov“ sa stretlo na súkromnom revíri neďaleko Bytče, aby si zmerali sily v love rýb na zamrznutej vodnej hladine. Lov na dierky oslovil aj trojnásobného majstra sveta klubov a národov v love rýb udicou na plávanú Rastislava Dudra. Ten nebol jediným majstrom sveta, ktorý prišiel medzi kolegov rybárov zmerať si sily v love na dierky. Funkciu hlavného rozhodcu zastával ďalší trojnásobný svetový šampión Peter Baránek.

21. januára – Partia recesistov z Bytče sa symbolicky lúčila s Veľkou Britániou. Na zamrznutej hladine súkromného rybníka v Hrabovom pri Bytči vytvorili z potravinárskej farby obrovskú britskú vlajku a nápis Goodbye. Podľa organizátora „rozlúčky“ vytvorila partia na rybníku s celkovou plochou 18.000 štvorcových metrov odkaz malého Slovenska pre Veľkú Britániu. „Žijeme v čase, keď by sme sa mali všetci spájať a oni sa snažia silou mocou odtrhnúť. Myslíme si, že to nie je dobré a chceme takto vtipne dať Veľkej Británii zbohom,“ povedal organizátor akcie Roman Grešák.



FEBRUÁR



1. februára – Sošky OTO pre osobnosti televíznej obrazovky pochádzajú zo Suchej nad Parnou pri Trnave. Tam v dielni Eugena Belicu každoročne vznikajú odliatky diela sochárky Lindy Vikovej znázorňujúce tri grácie súčasnej doby. Dobrou správou pre tohtoročných laureátov OTO bolo, že OTO "schudol" takmer o tretinu, jeho hmotnosť už neprekročila dva kilogramy. Stalo sa tak zmenou použitého kovu. Ročník 2017 bol odlievaný z hliníkového bronzu. "Soška OTO je zhotovená náročnejšou technológiou ako americký Oscar," konštatoval Belica, ktorý je na soškách OTO podpísaný od roku 2005.

Na archívnej snímke Eugen Belica, ktorý vyrába sošky pre anketu OTO. V Suchej nad Parnou, 1. februára 2017.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj


2. februára - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Miroslav Lajčák odovzdal v Bratislave Zlatú plaketu profesorovi Štefanovi Nosáľovi pri príležitosti významného životného jubilea (90 rokov). Ocenil tak jeho výnimočný celoživotný umelecký prínos a vynikajúcu prezentáciu slovenskej kultúry v zahraničí.

Na snímke vpravo minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák odovzdáva ocenenie Zlatú plaketu profesorovi Štefanovi Nosáľovi pri príležitosti významného životného jubilea (90 rokov) v Bratislave.
Foto: TASR/Pavol Zachar


4. februára – Vo fašiangovom duchu sa niesol 14. ročník Zimných slávností Hornonitria. Po ich otvorení v Nitrianskom Pravne, sprístupnením výstavy Tajomstvo remesla, sa v obci Pravenec už po dvadsiaty šiesty raz uskutočnili Zimné slávností folklóru. Ojedinelé podujatie sa na Slovensku organizuje za podpory jednotlivých obcí Pravnianskej doliny. Prvýkrát ho pripravili v roku 1999.

6. februára – Návštevníci Tatranskej galérie v Poprade si mohli pozrieť výstavu z lego kociek s názvom TatraBrick Fest. Ľudia mohli obdivovať z kociek postavenú nielen budovu galérie, ktorou je bývalá elektráreň, ale napríklad i Trenčiansky hrad či kaštieľ v Betlanovciach. Okrem stavieb zo Slovenska si návštevníci výstavy mohli pozrieť i Sochu slobody či Eiffelovu vežu.

11. februára – Novinku v podobe prvého reprezentačného čokoládového plesu pripravilo Stredisko kultúry na Vajnorskej ulici v Bratislave. Netradičná zábava bola usporiadaná na počesť 60. výročia vzniku uvedeného strediska. Čokoládová bola výzdoba sály. Táto sladkosť v rôznych variáciách nechýbala v podávanom menu vrátane čokoládovej fontány a každý hosť dostal darček v podobe čokolády so svojou vlastnou fotografiou.



11. februára – Absolútnym víťazom 7. ročníka furmanských pretekov O noveský batoh sa stal Stanislav Dvorščák z Torysy v okrese Sabinov. Na podujatí, ktoré organizovala obec Chminianska Nová Ves v okrese Prešov a Asociácia furmanov Slovenska, sa stretlo 14 súťažiacich. Na programe boli tri disciplíny - slalom, práca s drevom a silová súťaž.

14. februára - Deň zaľúbených oslavuje viac ako tretina Slovákov. Vyplynulo to z reprezentatívneho prieskumu trhu uskutočneného agentúrou ACRC. Prieskum zrealizovala spoločnosť na reprezentatívnej vzorke 1025 respondentov vo veku 15 až 65 rokov. Najviac oslavujú tento sviatok ľudia žijúci v Bratislavskom kraji, a to 52 percent. Kým najviac žien - 13 percent vníma Valentína ako Deň zaľúbených od Nežnej revolúcie, tak najviac mužov - 13 percent si ho spája s týmto dňom až od obdobia, keď si našli svoju partnerku.

14. februára - Dlhodobo zažitá predstava, že ženy kupujú iba červené autá, už dávno neplatí. Dokonca ženy i muži sa zhodujú vo výbere farby a červená je až štvrtá preferovaná. V čom sa obe pohlavia výrazne líšia, je výber pohonu auta. Ženy vsádzajú výrazne viac na benzín ako na naftu. U mužov je pomer vyrovnaný. Stále ale platí, že častejšie kupujú auto muži ako ženy. Vyplynulo to zo štatistík predajcu ojazdených automobilov na Slovensku.
Ilustračná snímka
Foto: TASR/AP


15. februára – Výstavou Poetical Art for Disturbed Era prezentoval v centre Bratislavy svoju tvorbu luxemburský diplomat Hubert Wurth. Kolážovité diela z cyklov London (2008-2010) a Vienna (2012-2016) niekde dotvoril maľbou. Hubert Wurth sa narodil v Luxemburgu (1952). Vyštudovaný právnik s kvalifikáciou na medzinárodné vzťahy od roku 1978 pracoval na rôznych pozíciách Ministerstva zahraničných vecí Luxemburska a vstúpil do cudzineckých služieb. Od roku 1988 bol veľvyslancom v Sovietskom zväze a od roku 1992 v Holandsku. V New Yorku začal pôsobiť (1998) ako stály zástupca OSN, potom sa stal veľvyslancom vo Francúzsku (2003), Veľkej Británie (2007). Od roku 2011 je veľvyslancom Luxemburska v Rakúsku so sídlom vo Viedni aj pre Slovensko.

18. februára – Bratislavská Reduta a jej slávnostne vyzdobené priestory patrili 16. ročníku Bratislavského bálu. Dlhoročnou tradíciou bálu je udeľovanie Ceny Júliusa Satinského Bratislavská čučoriedka. Čestná rada v štrnástom ročníku udelila ocenenie v kategórii Osobnosť spevákovi a hudobníkovi Pavlovi Hammelovi za výnimočný prínos pre slovenskú hudobnú scénu. V kategórii Idea – počin patril za mimoriadny prínos do kultúry ocenenie múzeu moderného umenia Danubiana, za ktorým stojí dvojica zakladateľov Gerard Meulensteen a Vincent Polakovič.

18. februára - Bojnický zámok patril zamilovaným. Počas nočných prehliadok v rámci podujatia Valentín na zámku sa mohli jeho návštevníci dozvedieť o podobách a prejavoch lásky či legendách z histórie národnej kultúrnej pamiatky. Nechýbali svetlá sviec a romantická výzdoba. Zamilovaných privítal "samotný" gróf Pálffy, sprevádzali ich Alexej Thurzo s Magdalénou Székely.
Slovenské národné múzeum-Múzeum Bojnice,
ilustračná snímka
Foto: TASR/Alexandra Moštková


22. februára – Margita Bindasová z obce Vechec vo Vranovskom okrese oslávila 101. narodeniny. Keď bola mladšia, ako sama tvrdí, zaspievala si každú pieseň, ktorá jej na jazyk prišla. Dnes jej do spevu zahrali aj hudobníci zo skupiny Drišľak. Bindasová nestráca optimizmus a rada vtipkuje. Nemyslela si, že sa dožije takého vysokého veku. "Chcela som ísť skôr, ale ma tam ešte nechcú," povedala pre TASR s tým, že 'zmluvu', ktorú tam napísali, museli stratiť. "Pokiaľ ju nenájdu, musím žiť, musím dovtedy čakať," dodala s úsmevom.

25. februára – Unikátnu sgrafitovú výzdobu na budovách sídliska Píly, prvom sídlisku v Prievidzi, dokumentovala výstava, ktorú inštalovali v tamojšom Hornonitrianskom múzeu. Pozoruhodné je že už niekoľko rokov sgrafity dokumentujú mladí fotografi združení vo Fotoklube Junior pri Centre voľného času v Prievidzi pod vedením skúsenej fotografky Magdalény Malichovej, ktorá sa už viac ako polstoročie venuje výchove mladých fotografov.



MAREC



11. marca - Transport samice kudu veľkého Benguely do Francúzska zrealizovala bojnická zoologická záhrada. Antilopa odchovaná v Bojniciach bola tak v tamojšej zoologickej záhrade jedným z jej nových obyvateľov. Nový domov v Zoo Planete sauvage našla mladá Benguela na základe odporúčania európskeho koordinátora plemennej knihy ESB. Dlhú cestu absolvovala bez problémov a podľa informácií z Francúzska sa jej darí dobre a rýchlo si zvykla na nové prostredie.

15. marca - Bratislavské Letisko M. R. Štefánika sa štvrtý rok po sebe umiestnilo medzi TOP 10 najlepšími letiskami východnej Európy. Vyplynulo to z celosvetovej ankety Skytrax - World Airport Awards. Letisko v slovenskom hlavnom meste v nej vo svojom regióne obsadilo ôsme miesto. Do ankety sa celosvetovo zapojilo 13,82 milióna cestujúcich 105 národností.

Ilustračná snímka
Foto: TASR/Pavel Neubauer


18. marca – Najvzácnejším nálezom mykológov v minulom roku, bola huba ostňovec konzolovitý (Gloiodon strigosus). Ide o severský druh nejedlej huby rastúcej na dreve, predovšetkým na odumretých osikách alebo rakytách. Je to však extrémne zriedkavá huba, pretože jej nálezy sú doteraz doložené iba sotva z 20 krajín celého sveta.