Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Už sa na svet pozerajú z neba: Tieto osobnosti odišli v roku 2017

Foto: kombo TASR

Rok 2017 zapísal desiatky známych mien, na ktoré budeme spomínať. Úmrtia svetových osobností sa dotkli mnohých krajín.

Bratislava/Svet 14. decembra (TASR/Teraz.sk) – V priebehu roka 2017 zomrelo vo svete viacero významných osobností. Svet sa rozlúčil s módnou návrhárkou Laurou Biagiotti, diktátorom Manuelom Noerigom, spevákom Chrisom Cornellom, politikom Heinzom Kesslerom a mnohými ďalšími.

Teraz.sk prináša chronológiu úmrtí svetových osobností v druhom štvrťroku 2017.

APRÍL


1. apríla - Vo veku 87 rokov zomrel japonský inžinier Ikutaro Kakehaši, zakladateľ spoločnosti Roland Corporation, ktorá na trh uviedla legendárny programovateľný bicí automat TR-808, čím zmenila tvár modernej hudby, a pod značkou Roland aj mnoho ďalších hudobných nástrojov vrátane syntetizátorov.

5. apríla - Vo veku 58 rokov zomrel bývalý fínsky hokejový útočník Ilkka Sinisalo, ktorý si v zámorskej NHL zahral dvakrát vo finále Stanleyho pohára s Philadelphiou Flyers. Pravý krídelník odohral v NHL 11 sezón (1981-1992).

6. apríla - Po dlhej chorobe zomrela vo veku 92 rokov česká herečka Libuše Havelková.

8. apríla - Vo veku 85 rokov zomrel bývalý ruský kozmonaut zo sovietskej éry Georgij Grečko.

9. apríla - Vo veku 46 rokov zomrela prvá španielska ministerka obrany Carme Chacónová.
Na archívnej snímke prvá španielska ministerka obrany Carme Chacónová.
Foto: TASR/AP


9. apríla- Vo veku 70 rokov zomrel český herec a režisér Jiří Ornest, ktorý bol úzko spätý s pražskou divadelnou scénou.

11. apríla - Vo veku 46 rokov zomrel bývalý a zakladajúci člen britskej funkovej skupiny Jamiroquai, Toby Smith, ktorý v nej hral na klávesové nástroje.

12. apríla - Svetoznámy nemecký kameraman Michael Ballhaus, ktorý iba s oscarovým režisérom Martinom Scorsesem nakrútil sedem filmov a spolupracoval aj s tvorcami ako Francis Ford Coppola, Robert Redford alebo Wolfgang Petersen, zomrel vo veku 81 rokov.

13. apríla - Bývalý prezident Pittsburghu Steelers (klub zámorskej súťaže amerického futbalu - NFL) Dan Rooney, zomrel vo veku 84 rokov. Na čele klubu stál v rokoch 1975 až 2002.

18. apríla - Vo veku 88 rokov zomrel po dlhšej chorobe bývalý český hokejista, československý reprezentant Augustin Bubník. Vo farbách LTC Praha vybojoval v rokoch 1946 až 1950 päť majstrovských titulov, obliekal tiež dres ATK Praha, Spartaku Brno, Motorletu Praha a Slovana Bratislava. Člen českej hokejovej siene slávy bol roku 1950 spolu s ďalšími spoluhráčmi z reprezentácie odsúdený vo vykonštruovanom politickom procese Modrý a spol. na štrnásť rokov odňatia slobody.
Augustin Bubník.
Foto: alchetron.com


18. apríla- Zomrel nemecký textár a hudobný producent megahitov dua Baccara vrátane Yes Sir, I Can Boogie Frank Dostal, zomrel vo veku 71 rokov.

25. apríla - Vo veku 98 rokov zomrela ruská autorka vojenskej prózy Jelena Kaganová, ktorá publikovala pod pseudonymom Jelena Rževská.

26. apríla - Vo veku 73 rokov zomrel americký režisér, producent a scenárista Jonathan Demme, ktorý sa podieľal na oscarových filmoch Mlčanie jahniat či Philadelphia.
JONATHAN DEMME. Vpravo herečka Anne Hathawayová.
Foto: TASR/AP


MÁJ


2. mája - Vo veku 97 rokov zomrel v Berlíne posledný východonemecký minister obrany Heinz Kessler.
Heinz Kessler, archívne foto.
Foto: TASR/AP


3. mája - Izraelská speváčka a herečka Daliah Laviová zomrela vo veku 74 rokov.

5. mája - Bývalý vodca mauritánskej vojenskej junty, Ilí Walad Muhammad Fál, ktorý stál v rokoch 2005-2007 na čele tejto západoafrickej krajiny, zomrel vo veku 64 rokov.

5. mája - Vo veku 98 rokov zomrel najstarší olympijský víťaz z USA Adolph Kiefer. Legendárny plavec získal zlatú medailu na OH 1936 v Berlíne, kde triumfoval ako sedemnásťročný na 100 m znak. Jeho olympijský rekord vydržal dvadsať rokov, dlho bol držiteľom aj svetového maxima.

9. mája - Taliansky DJ a hudobný producent Robert Miles, ktorý sa preslávil v 90. rokoch tanečným hitom Children, podľahol vo veku 47 rokov rakovine.

12. mája - Vo veku 93 rokov zomrel bývalý fínsky prezident Mauno Koivisto, prvý ľavicový prezident Fínska, ktorý nasmeroval krajinu do Európskej únie.
Tellervo Koivistová, manželka zosnulého bývalého fínskeho prezidenta Mauna Koivistu, stojí vedľa truhly s jeho pozostatkami počas pohrebu 25. mája 2017 v Helsinkách.
Foto: TASR/AP


15. mája - Vo veku 79 rokov zomrel Ian Brady, muž, ktorý spolu so svojou milenkou a komplickou Myrou Hindleyovou zavraždil v Saddleworthskom močiari neďaleko stredoanglického mesta Manchester päť detí.

17. mája - Vo veku 82 rokov zomrel po dlhej a ťažkej chorobe bývalý sovietsky kozmonaut Viktor Gorbatko.
Viktor Gorbatko, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


18. mája - Vo veku 52 rokov po koncerte v Detroite nečakane zomrel americký rockový spevák, frontman kapiel Soundgarden a Audioslave, ale aj úspešný sólový umelec Chris Cornell.
Chris Cornell
Foto: TASR/AP


19. mája - Stanley Greene, známy americký fotograf, vojnový reportér a jeden zo zakladateľov medzinárodnej fotografickej agentúry NOOR, zomrel vo veku 67 rokov.

22. mája - Americká herečka a filantropka Dina Merrillová zomrela v rodnom New Yorku vo veku 93 rokov.

24. mája - Vo veku 75 rokov zomrel vnuk sovietskeho vodcu Josifa Vissarionoviča Stalina, ruský režisér Alexandr Burdonskij.

26. mája - Talianska módna návrhárka Laura Biagiotti zomrela vo veku 73 rokov.
Talianska módna návrhárka Laura Biagiotti, archívne foto.
Foto: TASR/AP


26. mája- Vo veku 89 rokov zomrel americký politológ poľského pôvodu Zbigniew Brzezinski, ktorý bol v minulosti národno-bezpečnostným poradcom prezidenta USA Jimmyho Cartera.
Na snímke bývalý poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Zbigniew Brzezinski.
Foto: TASR/Michal Svítok


27. mája - Zomrela vo veku 85 rokov v nemeckom Augsburgu česká prekladateľka poľského pôvodu Elžbieta Ledererová, jedna z prvých signatárok Charty 77 a spoluzakladateľka Výboru na obranu nespravodlivo stíhaných (VONS).

29. mája - Vo veku 98 rokov zomrel bývalý grécky premiér a jeden z najvplyvnejších konzervatívnych politikov krajiny Konstantinos Mitsotakis.

29. mája- Vo veku 83 rokov zomrel bývalý panamský diktátor Manuel Noriega, ktorý bol v Paname pri moci v rokoch 1983-1989. Za pašovanie drog a pranie špinavých peňazí strávil približne 20 rokov v amerických a francúzskych väzniciach.
Na snímke bývalý panamský diktátor Manuel Noriega
Foto: TASR/AP


31. mája - Po dlhej a ťažkej chorobe zomrel vo veku 71 rokov uznávaný český dirigent Jiří Bělohlávek.

JÚN


1. júna - Bývalý rakúsky minister zahraničných vecí Alois Mock zomrel vo veku 82 rokov. Zomrel takmer 30 rokov po tom, čo symbolicky prestrihol ostnatý drôt na východnej hranici Rakúska, súčasť tzv. železnej opony.
Na archívnej snímke z 27. júna 1989 maďarský minister zahraničných vecí Gyula Horn (vpravo) spolu s rakúskym rezortným kolegom Aloisom Mockom prestrihávajú ostnatý drôt na hranici v Soproni. Za okamihom pádu železnej opony v Maďarsku zďaleka nestálo iba rozhodnutie vlády, ale aj formujúce sa opozičné sily a celá maďarská verejnosť.
Foto: TASR/AP


1. júna- Vo veku 91 rokov zomrel Jack McCloskey, bývalý generálny manažér klubu zámorskej basketbalovej NBA Detroit Pistons. McCloskey sa preslávil ako architekt úspešného tímu Pistons známeho pod prezývkou "Bad Boys" (Zlí chlapci).

2. júna - Vo veku 77 rokov zomrel český prekladateľ umeleckej literatúry z angličtiny a prvý ponovembrový (1989) primátor Prahy Jaroslav Kořán. Stál okrem iného pri zrode Občianskeho fóra a do češtiny preložil mnoho diel Kurta Vonneguta, Roalda Dahla či Charlesa Bukowského.

2. júna- Britský dirigent Jeffrey Tate, šéfdirigent Hamburských symfonikov, zomrel v talianskom Bergame vo veku 74 rokov na následky infarktu myokardu.

2. júna- Americký vynálezca neoprénovej kombinézy pre surferov Jack O'Neill zomrel vo veku 94 rokov. Jeho vynález umožnil vyznávačom vodných športov zostať v morskej vode omnoho dlhšie, keďže ich celoročne chránil pred prechladnutím, ako aj slnečným žiarením.

4. júna - Vo veku 86 rokov zomrel španielsky spisovateľ Juan Goytisolo, známy aj zo slovenských prekladov.
Jeden z najväčších súčasných autorov španielskeho jazyka Juan Goytisolo, spisovateľ a laureát Cervantesovej ceny za rok 2014.
Foto: TASR/AP


5. júna - Renomovaná maďarská spisovateľka Anna Jókaiová zomrela vo veku 84 rokov.

6. júna - Saudskoarabský miliardár a biznismen v oblasti obchodu so zbraňami Adnán Hášukdží, známy svojím nákladným životným štýlom, zomrel vo veku 82 rokov.

11. júna - Jeden z členov českej umeleckej skupiny Ztohoven Filip Crhák, ktorý vyvesil na Pražskom hrade obrovské červené trenírky, zomrel vo veku 41 rokov. Mesiac po nehode na motocykli ho zabila embólia.

13. júna - Taliansko-nemecká herečka a modelka Anita Pallenbergová, známa svojimi vzťahmi s niekoľkými členmi britskej rockovej skupiny The Rolling Stones, zomrela vo veku 73 rokov.
Na archívnej snímke z roku 1968 Keith Richards z Rolling Stones a Anita Pallenbergová.
Foto: TASRAP


14. júna - Vo veku 75 rokov zomrel bývalý dlhoročný prezident Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) Hein Verbruggen. Holandský funkcionár bojoval tri roky s leukémiou.
Hein Verbruggen
Foto: TASR/AP


15. júna - Český akademický sochár Olbram Zoubek zomrel vo veku 91 rokov.

16. júna - Bývalý dlhoročný nemecký kancelár Helmut Kohl zomrel dnes vo veku 87 rokov.
Vojaci nesú truhlu s pozostatkami bývalého nemeckého kancelára Helmuta Kohla počas rozlúčky v Európskom parlamente 1. júla 2017 v Štrasburgu.
Foto: TASR/AP


16. júna- Francúzsky kardiochirurg Christian Cabrol, ktorý 27. apríla 1968 uskutočnil prvú transplantáciu srdca v Európe a o 18 rokov neskôr aj prvú transplantáciu umelého srdca vo Francúzsku, zomrel vo veku 91 rokov.

16. júna- Americký oscarový režisér John G. Avildsen, ktorý režíroval spočiatku zaznávané filmy Rocky a Karate Kid, zomrel vo veku 81 rokov.

17. júna - Vanuatský prezident Baldwin Lonsdale zomrel vo veku 67 rokov. Lonsdale, kňaz anglikánskej cirkvi, stál na čele tejto oceánskej krajiny od roku 2014.

19. júna - Vo veku 66 rokov zomrel český sociológ Petr Matějů.

19. júna- Vo veku 80 rokov zomrela talianska módna návrhárka Carla Fendi, ktorá spolu so svojimi štyrmi sestrami riadila svetoznámu taliansku módnu firmu.
Módna návrhárka Carla Fendi, archívne foto.
Foto: TASR/AP


20. júna - Vo veku 58 rokov zomrel bývalý vynikajúci ruský hokejový brankár Sergej Myľnikov, ktorý získal v roku 1988 v drese vtedajšieho Sovietskeho zväzu zlatú medailu na zimných olympijských hrách v Calgary.

24. júna - Vo veku 81 rokov zomrel bývalý švédsky hokejový reprezentant a dvojnásobný majster sveta Nils Nilsson. Člen Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF).

27. júna - Vo veku 91 rokov zomrel britský spisovateľ Michael Bond, ktorý pre deti napísal úspešnú sériu kníh o medvedíkovi Paddingtonovi.

29. júna - Vo veku 59 rokov zomrel bývalý kanadský hokejista Dave Semenko. Dôrazný útočník bol v osemdesiatych rokoch členom dynastie Edmontonu Oilers, v ktorého drese dvakrát získal Stanleyho pohár.
Na archívnej snímke z 21. októbra 2016 bývalí hokejisti Edmontonu Oilers Wayne Gretzky (vľavo) a Dave Semenko
Foto: TASR/AP


30. júna - Vo veku 89 rokov zomrela francúzska politička, bojovníčka za práva žien a niekdajšia predsedníčka Európskeho parlamentu Simone Veilová.