Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Kniha Svet prírodných antibiotík vám prezradí liečebnu budúcnosti

Na archívnej snímke medvedí cesnak (lat. Allium ursinum). Rozsiahly porast tejto liečivej rastliny možete v týchto dňoch uvidieť v historickom mestskom parku v Trebišove. Foto: TASR/Roman Hanc

Rastlinné antibiotiká veľmi často pôsobia súčasne proti vírusom, baktériám aj plesni a disponujú komplexnými mechanizmami, ktoré znemožňujú vznik rezistencií.

Bratislava 12. apríla (TASR) – Kniha s názvom Svet prírodných antibiotík z pera autorskej dvojice Josef Jonáš a Jiří Kuchař prichádza na pulty slovenských knižných obchodov. Informáciu pre TASR poskytla Kristína Králová z vydavateľstva Noxi.

Rastlinné antibiotiká, ktoré sa v prírodnej medicíne používajú už od staroveku, veľmi často pôsobia súčasne proti vírusom, baktériám aj plesni a disponujú komplexnými mechanizmami, ktoré znemožňujú vznik rezistencií. Navyše celkovo posilňujú imunitu, čo je ich nespornou výhodou oproti syntetickým antibiotikám.

Kniha Svet prírodných antibiotík ponúka desiatky prírodných zdrojov, z ktorých niektoré sú považované za liečebné prostriedky budúcnosti. Čitateľ nájde v nej stovky návodov na terapiu množstva problémov, počnúc ústnou dutinou a zlatým stafylokokom cez chronické zápaly a detské rotavírusové hnačky, vírusové ochorenia, ženské problémy vrátane obávanej kandidózy. Pre zameranie na konkrétne problémy je k dispozícii veľmi podrobný prehľad liečebných indikácií s odkazmi na jednotlivé rastliny, pomocou ktorých možno chorobu liečiť, v množstve rôznych úprav a spracovania, od najjednoduchších nálevov až po tinktúry a výťažky.