Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Vydavateľstvo Q111 si výstavou pripomína štvrťstoročie činnosti

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Jeho začiatky sa datujú od konca roku 1990, kedy v nových slobodných pomeroch vznikali u nás súkromné vydavateľstvá. Odvtedy už mnohé aj zanikli.

Bratislava 5. februára (TASR) – Komorné slovenské Vydavateľstvo Q111 pri príležitosti svojej 25-ročnej činnosti má v bratislavskej Bibiane výstavu. Prezentuje na nej väčšiu časť, asi 90 vydaných kníh, ktoré si možno prelistovať. Expozíciu spestruje vyše 50 ilustrácií od výtvarníčky Kristíny Šimkovej, pretože úzko spolupracuje s týmto vydavateľstvom.

Jeho začiatky sa datujú od konca roku 1990, kedy v nových slobodných pomeroch vznikali u nás súkromné vydavateľstvá. Odvtedy už mnohé aj zanikli. Zakladateľka Q111 Kveta Dašková mala výhodu v bohatých skúsenostiach z tejto oblasti, keď takmer 30 rokov pôsobila vo vydavateľstve Mladé letá špecializovanom na tvorbu pre deti a mládež. Po Nežnej revolúcii aj vo vydavateľstve VPN Archa a v novembri 1990 založila vlastné Q111. Hovorí o ňom, že je to vydavateľstvo jedného človeka, pretože ona sa zjednotila do všetkých jeho funkcií. Okrem redigovania sa u väčšiny titulov venuje textovej a grafickej úprave, občas je autorka obálok či ilustrácií. Tiež píše knihy, keďže dlhé roky nemohla publikovať.

"Je to rehoľa mať vydavateľstvo. Od detstva mám ku knihám hlboký vzťah a vždy ma zaujímali všetky zložky práce na knihe. Som prísna na texty, najmä pre detičky, tiež na ilustrácie. Vydávam nekomerčnú literatúru a s tou je to ťažšie. Dala som si vysokú latku," vyznala sa vydavateľka na vernisáži výstavy.

Kveta Dašková sa môže pochváliť aj úspechmi za štvrťstoročie vydavateľskej činnosti. Jej kniha Slová z dovozu získala cenu Literárneho fondu a vyšla v dvoch vydaniach aj v češtine. Za knihu Zvieratá nie sú také dostala cenu vydavateľstva Mladé letá a kniha Peťka, ja a osem medvedíkov bola nominovaná na cenu Zázračný oriešok. V súťaži o najkrajšiu knihu Slovenska získala za grafickú úpravu trikrát čestné uznanie a raz cenu.

Bibiana ocenila 18 detských kníh tohto vydavateľstva v súťaži Najlepšia alebo Najkrajšia kniha sezóny, naposledy v roku 2014 knihu Giani Rodari: Z neba padá čokoláda. O kvalite vydavateľstva Q111 svedčí aj skutočnosť, že kniha Slovenské rozprávky s ilustráciami Martina Benku bola vydaná aj v čínskom a bulharskom preklade. Tiež v ňom vyšlo viacero pôvodných aj prekladových kníh poézie. V čitateľskej súťaži vydavateľstiev organizovanej Knižnou revue sa v roku 2014 Q111 umiestnilo na druhom mieste za Ikarom a pred Slovartom.

"Za tých 25 rokov som vydala okolo 160 titulov. Asi polovica je detských kníh a druhá polovica pre dospelých. Medzi nimi je edícia Ženský prstoklad. To sú svetové autorky, ktoré nepíšu žiadne ženské romániky. Ale chápem ženy, ktoré čítajú aj takúto tvorbu. Je to dobré, že vôbec čítajú," povedala pre TASR Kveta Dašková.