Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Výnos zbierky Deň narcisov za Bratislavu a Košice prekonal očakávania

Na snímke dobrovoľníčka počas 22. ročníka verejnoprospešnej zbierky Deň narcisov, ktorú zorganizovala Liga proti rakovine 13. apríla 2018 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Časť výnosu zbierky Liga proti rakovine prerozdelí žiadateľom o podporu v oblasti výskumu alebo vybavenia, ďalšiu časť daruje menším pacientskym organizáciám.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Prvé výsledky finančnej zbierky Deň narcisov 2018 organizátorov pozitívne prekvapili. V Bratislave sa vyzbieralo 201.867 eur, čo je viac ako minulý rok. Výsledná suma za Košice je vyše 57.000 eur. Podľa organizátorov vysokým číslam pomohlo aj pekné počasie v deň zbierky, piatok 13. apríla.

"Piatok 13-teho, aspoň ten aprílový, bol aj vďaka vašej podpore, nielen tej finančnej, ale i morálnej, dňom, ktorý sme urobili lepším. Takéto dni na Slovensku potrebujeme nielen v piatky, ktoré padnú na trinásteho. Potrebujeme ich všetci a každý deň," odkazuje verejnosti výkonná riaditeľka Ligy proti rakovine (LPR) Eva Kováčová.

Počas tohtoročného 22. Dňa narcisov sa v slovenských mestách a obciach pohybovalo viac ako 15.500 dobrovoľníkov v tyrkysových tričkách, ktorí rozdávali narcis ako symbol nádeje a spolupatričnosti. Časť výnosu zbierky LPR prerozdelí žiadateľom o podporu v oblasti výskumu alebo vybavenia, ďalšiu časť daruje menším pacientskym organizáciám. Z najväčšej časti budú hradené programy a projekty, ktoré organizuje priamo LPR.

Predbežný výsledok zbierky za celé Slovensko organizátori oznámia v máji, konečný výsledok vrátane výnosu z SMS zbierky by mal byť známy do dvoch mesiacov. Vlani sa vyzbieralo vyše 942.856 eur, z ktorých väčšina sa použila na projekty pre onkologických pacientov, podporu výskumu, zdravotníckych zariadení a na zlepšenie informovanosti o prevencii. Na Slovensku podľa LPR každoročne pribudne okolo 34.000 ľudí s touto diagnózou.