Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Výrobcov kraslíc trápi nedostatok vajíčok s bielymi škrupinkami

Foto: TASR/Roman Hanc

Používanie výlučne dostupných hnedých slepačích vajíčok znižuje podľa nej farebnosť kraslíc.

Pribylina 9. apríla (TASR) – Slovenskí výrobcovia tradičných veľkonočných kraslíc zápasia v poslednom období s nedostatkom slepačích vajíčok s bielymi škrupinkami. Pre Prievidžanku Ľudmilu Bátorovú, ktorá sa zdobeniu symbolov veľkonočných sviatkov venuje intenzívne už 23 rokov, je to väčší problém ako neúmerný nárast cien vajec.

"Snažím sa držať ceny mojich kraslíc na úrovni, aby si ich mohol dovoliť ktorýkoľvek záujemca. Keby to bola pre mňa jediná živnosť a musela by som platiť všetky odvody, asi by som konečné ceny musela minimálne zdvojnásobiť. Takto sa mi sotva vrátia náklady, no priznám sa, viac ma trápia chýbajúce biele škrupinky," uviedla pre TASR počas dnešného veľkonočného podujatia v pribylinskom skanzene.

Používanie výlučne dostupných hnedých slepačích vajíčok znižuje podľa nej farebnosť kraslíc. "Biele škrupinky umožňujú vytváranie oveľa väčšej škály farebných kombinácií ako hnedé. Skúšala som ich nahradiť bielymi kačacími a husacími, no sú o dosť väčšie a to už nie je celkom ono," posťažovala si zanietená propagátorka originálnej krásy slovenských kraslíc.

"Pátrala som po dôvode vymiznutia bielych slepačích vajíčok a farmári, od ktorých som ich kupovala tvrdia, že zákazníci ich nechceli, lebo údajne majú bledšie žĺtka. Neviem posúdiť hodnovernosť tohto argumentu, no neradostným faktom zostáva, že bielych škrupiniek je čoraz menej," dodala ľudová umelkyňa, ktorá sa právom pýši aj unikátnou zbierkou viac ako tisíc kraslíc z rôznych krajín.

Tu bude player