Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

FOTKY: Veľká noc je tu čo nevidieť, inšpirujte sa kraslicami z výstavy

Foto: TASR - Roman Hanc

Na výstave Trebišovski pisanki sa prezentuje celkovo 33 tvorcov zo siedmich okresov východného Slovenska. V tomto roku vystavujú 609 krásnych kraslíc.

Trebišov 10. marca (TASR/Teraz.sk) - Výstavu veľkonočných kraslíc zdobených rozličnými technikami pripravilo aj tento rok Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove. Pod názvom Trebišovski pisanki je pre verejnosť otvorená do 10. apríla v expozícii Ľudovej plastiky a drevorezby južného Zemplína.

Na výstave sa prezentuje celkovo 33 tvorcov kraslíc zo siedmich okresov východného Slovenska. "V tomto roku vystavujeme 609 krásnych kraslíc, predstavujeme niekoľko tradičných, netradičných i kombinovaných techník. Okrem tradičných škrupiniek vajec vystavujeme aj vajcia z korely či andulky," uviedla pre TASR riaditeľka múzea Beáta Kereštanová.



Z tradičných techník zdobenia veľkonočných vajíčok môžu návštevníci obdivovať voskovú batiku, reliéfne zdobenie voskom, vyškrabovanie, odrôtovanie, oblepovanie slamou a perlovkou, obväzovanie rastlinami či farbenie v odvare z cibuľových šupiek. Netradičné techniky zahŕňa zdobenie voskom, farbami či tušom, leptanie kyselinou, oblepovanie semienkami, papierom, stužkami alebo šnúrkami, zdobenie zlatými detailmi či prelamovanie.

Atmosféru výstavy dopĺňajú rôzne dekoračné výrobky a medovníky s veľkonočnou tematikou. "V Trebišove sa tak pomyslene začala predveľkonočná nálada práve otvorením našej výstavy," dodala Kereštanová.

Návštevníci môžu hlasovať o najkrajšiu kraslicu. Na záver výstavy, ktorá začala 4. marca, budú vyhodnotení najlepší tvorcovia.

Veľkonočná inšpirácia z Trebišova na fotografiách:

Foto: TASR - Roman Hanc


Foto: TASR - Roman Hanc


Foto: TASR - Roman Hanc


Foto: TASR - Roman Hanc


Foto: TASR - Roman Hanc


Foto: TASR - Roman Hanc


Foto: TASR - Roman Hanc


Pod názvom Trebišovski pisanki otvorili 27. ročník výstavy 4.marca 2016 v expozícii drevorezby a plastiky trebišovského múzea.
Foto: TASR - Roman Hanc