Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Magazín

Výstavu Titanic - skutočný príbeh otvorili v poľskom Krakove

Foto: JVS Group

Medzinárodnú výstavu „Titanic - skutočný príbeh" slávnostne otvorili v poľskom Krakove!

Bratislava/Krakov 26. februára (OTS) - V poľskom meste Krakov slávnostne otvorili medzinárodnú výstavu TITANIC, ktorá pred pár rokmi zožala veľký úspech aj na Slovensku. Na veľkolepej výstave s rozlohou viac ako 2 000 štvorcových metrov sa návštevníci zoznámia nielen s osudmi legendárneho Titanicu a jeho pasažierov, ale taktiež s búrlivým obdobím technických objavov a spoločensko-politickou situáciou na začiatku 20. storočia.
Medzinárodnú výstavu „Titanic - skutočný príbeh" slávnostne otvorili v poľskom Krakove
Foto: JVS Group

Novinári, umelci, vedúci predstavitelia a celebrity sa stretli v unikátnych priestoroch Krakovského fóra, ktoré hosťuje túto unikátnu medzinárodnú putovnú výstavu. Na slávnostnom otvorení výstavy bolo možné vidieť aj známe slovenské modelky, ktoré prijali pozvanie organizátora tejto veľkolepej expozície.
Výstava Titanic bude v meste Krakov otvorená až do 30. júna.
Medzinárodnú výstavu „Titanic - skutočný príbeh" slávnostne otvorili v poľskom Krakove
Foto: JVS Group

Výstava je unikátny projekt, a to z mnohých dôvodov," poznamenáva Krzysztof Mędrala, kurátor výstavy, nadšenec a zberateľ predmetov spojených so slávnou loďou. „Po prvýkrát v Poľsku budú mať návštevníci príležitosť vidieť pôvodné originálne artefakty, ktoré boli vylovené z trosiek vraku Titanicu. Mnohé z nich nesú stopy nešťastia. Z môjho pohľadu vyvoláva každý predmet silné osobné emócie, pretože patrili cestujúcim slávnej lode a mnohí zaplatili počas plavby svojím životom." Podobný názor zdieľa aj Petr Suchánek, riaditeľ produkcie spoločnosti JVS Group: „Sme radi, že poľskí obyvatelia môžu byť konečne súčasťou tohto veľkolepého projektu. Výstava má mnoho fanúšikov po celom svete. Vystavená bola v Štokholme, Barcelone, Seville, Madride, Bratislave, Budapešti a mnohých ďalších mestách sveta. Videlo ju už niekoľko miliónov návštevníkov!" hovorí Petr Suchánek, ktorý má dlhoročné skúsenosti ako organizátor výstav. Bol už producentom niekoľkých prestížnych projektov, vrátane slávnej výstavy "Body the Exhibition" alebo vlastnej výstavy JVS Group - "The Cosmos Discovery", ktoré sme mali možnosť vidieť aj na Slovensku.
Medzi mnohými exponátmi sú tiež tie, ktoré súvisia s filmom "Titanic" od Jamesa Camerona. Ten oslavuje dvadsiate výročie svojej premiéry. Atrakciou výstavy je bezpochyby veľká stena skutočného ľadu, ktorej sa môžu návštevníci dotknúť a zanechať tam odtlačok svojej dlane!
Medzinárodnú výstavu „Titanic - skutočný príbeh" slávnostne otvorili v poľskom Krakove
Foto: JVS Group

Jednotlivé artefakty, ktoré patrili cestujúcim, boli vylovené z vraku lode už od osemdesiatych rokov. Následne boli vystavené na aukciách. S nápadom zozbierať tieto skvosty a vystaviť ich pre verejnosť prišiel Claes G. Wetterholm – slávny švédsky námorný historik, účastník štyroch expedícií do vraku Titanicu. Ďalšie exponáty poskytli organizátorom príbuzní cestujúcich, ktorí katastrofu prežili.

Organizácia a usporiadanie výstavy v Krakove mala na starosti Alexandra Klingelhöfer, ktorá je uznávanou kurátorkou a špecializuje sa na múzejné zbierky. V súčasnosti je viceprezidentkou zbierky výstav Premier Exhibitions. Alexandra Klingelhöfer pracovala pre mnoho amerických múzeí a kultúrnych organizácií, ako je Americká asociácia múzeí, Pamiatková starostlivosť, či Colonial Williamsburg Foundation. Klingelhofer je tiež jedinou osobou oprávnenou dotknúť sa vystavených artefaktov. Počas niekoľkých posledných týždňov pracovala v Krakove, aby sa ubezpečila, že všetko prebehlo v poriadku.
Medzinárodnú výstavu „Titanic - skutočný príbeh" slávnostne otvorili v poľskom Krakove
Foto: JVS Group

Slávnostné otvorenie "Výstava Titanic - skutočný príbeh" sa uskutočnilo 8. februára v hoteli Kraków Forum. Zúčastnili sa ho mnohí novinári, umelci, vedúci predstavitelia a celebrity. Večer hostili známa modelka a televízna moderátorka Paulina Krupińska a kurátor výstavy Krzysztof Mędral.
Medzinárodnú výstavu „Titanic - skutočný príbeh" slávnostne otvorili v poľskom Krakove
Foto: JVS Group

Výstavu si môžete pozrieť až do 30. júna v hoteli Forum na ul. Konopnickiej 28 v Krakove. Každý návštevník pri vstupe obdrží „boarding pass - palubnú vstupenku“. Vďaka tejto vstupenke s konkrétnym menom reálneho človeka, ktorý na Titanicu v dobe jeho katastrofy bol, zistíte, či sa pred katastrofou zachránil alebo nie. Výstava je otvorená od pondelka do nedele od 9:00 do 20:00. Vstupenky je možné zakúpiť online alebo priamo na pokladni, denne od 9:00 do 18:30.

Krátke video z výstavy tu:


Titanic bol najväčší plávajúci hotel na svete. Podľa slov svojich staviteľov mal byť nepotopiteľný. 10. apríla 1912 sa transatlantická loď počas svojej prvej plavby plavila z Anglicka do New Yorku. Presne 15. apríla o 2:20, po zrážke s ľadovcom začal Titanic klesať, až kým nakoniec úplne zmizol pod vodou. S 2228 ľuďmi (v niektorých zdrojoch uvádzajú, že na lodi bolo o 20 osôb menej), sa viac ako 1 500 ľudí utopilo alebo zmrzlo. Katastrofu prežilo len 712 osôb.

„Výstava Titanic – skutočný príbeh” | Krakov 2018
9. február - 30. jún 2018
Budynek Hotela Forum, ul. Konopnickiej 28
www.facebook.com/titanicprawdziwahistoria/
Vstupenky k dispozícii cez predpredaj: www.eventim.pl alebo www.ebilet.pl

Organizátor: JVS Group
www.facebook.com/jvsgroupsk/