Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Vo štvrtok vysvätia v Košiciach nového pomocného biskupa

Na snímke Dóm sv. Alžbety v Košiciach Foto: TASR/Milan Kapusta

Hlavným svätiteľom bude košický arcibiskup-metropolita Mons. Bernard Bober.

Bratislava 30. augusta (TASR) - V Katedrále sv. Alžbety v Košiciach sa vo štvrtok 1. septembra o 10.00 h uskutoční biskupská vysviacka Mons. Mareka Forgáča, nového košického pomocného biskupa.

Hlavným svätiteľom bude košický arcibiskup-metropolita Mons. Bernard Bober, spolusvätiteľmi kardinál Jozef Tomko, emeritný prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov, a apoštolský nuncius na Slovensku arcibiskup Mario Giordana. Dnes o tom informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS) v Bratislave.

Vysviacku v priamom prenose odvysiela katolícka TV LUX a Radio Lumen.

Doterajšieho prodekana Teologickej fakulty v Košiciach a duchovného správcu Univerzitného pastoračného centra v Košiciach Mareka Forgáča vymenoval za pomocného biskupa Košíc pápež František 11. júna tohto roku.

Marek Forgáč sa narodil 21. januára 1974 v Košiciach. Študoval na gymnáziu a v roku 1992 vstúpil do Kňazského seminára v Spišskej Kapitule - Spišskom Podhradí a na Cyrilometodskej bohosloveckej fakulte Univerzity Komenského vyštudoval základnú teológiu. Za kňaza bol vysvätený 19. júna 1999 v Košiciach pre Košickú arcidiecézu.

M. Forgáč pôsobil ako kaplán vo farnostiach v Trebišove, Snine a Humennom, v rokoch 2002-2004 bol kaplánom v Univerzitnom pastoračnom centre v Košiciach. V období rokov 2004-2007 študoval na Inštitúte psychológie Gregorovej Univerzity v Ríme. Od roku 2007 až doteraz je duchovným správcom Univerzitného pastoračného centra v Košiciach a zároveň prednáša pastorálnu psychológiu a psychológiu manželstva a rodiny na Teologickej fakulte v Košiciach Katolíckej univerzity v Ružomberku. Na tejto fakulte pôsobí od roku 2011 ako prodekan pre vedu a výskum.

V rokoch 2008-2012 absolvoval Marek Forgáč doktorandské štúdiá na Filozofickej fakulte Trnavskej univerzity v Trnave. V roku 2015 sa habilitoval ako docent na Teologickej fakulte Katolíckej univerzity v Košiciach. Odborné služby poskytuje pri prijímaní kandidátov do Kňazského seminára a spolupracuje pri riešení manželských káuz na Metropolitnom súde. Je členom presbyterskej rady a členom zboru konzultorov Košickej arcidiecézy. Ovláda anglický, taliansky a nemecký jazyk, uviedla TK KBS.