Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Vzdelávacie projekty Živice získali európske ocenenie

Ľudia zo Sokratovho inštitútu. Foto: Facebook Sokratov inštitút

Ocenenie GENE sa udeľuje projektom, ktoré prinášajú pozitívnu zmenu a približujú ľudom skutočnú realitu sveta na lokálnej aj globálnej úrovni.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Dva vzdelávacie projekty slovenského Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica získali tento mesiac významné európske ocenenie. Ide o cenu GENE (Global Education Network Europe), európskej siete ministerstiev a agentúr zodpovedných za globálne vzdelávanie na národnej úrovni. Spomedzi 83 projektov z 27 krajín si ju odniesli aj dva projekty Živice.

Prvým je Sokratov inštitút. Ide o vzdelávací program, ktorý vychováva a rozvíja sociálnych lídrov, ktorí sa snažia zlepšiť svoje okolie. Zriaďovateľom štúdia je Živica, partnerom a odborným garantom Technická univerzita (TU) vo Zvolene. "Táto cena je pre nás obrovským uznaním našej práce a sme vďační všetkým, ktorí nám verili v ťažkých začiatkoch. Nielen donorom a lektorom, ale aj TU vo Zvolene," povedal zakladateľ Sokratovho inštitútu a riaditeľ Živice, Juraj Hipš.



Druhým oceneným projektom bola Jedlá zmena (Eat responsibly!), ktorého cieľom je podporiť kritické myslenie v oblasti zodpovednej spotreby, pochopenie globálnych súvislostí produkcie potravín a hľadanie riešení na lokálnej úrovni. Projekt v SR realizuje Živica, medzinárodne ho koordinuje centrum Glopolis. "Potraviny a ich produkcia hýbu svetom. Menia vzhľad krajiny, ovplyvňujú životy státisícov ľudí a ohrozujú zdroje ako pôda či pitná voda. Je dôležité, aby sa táto téma v školskom prostredí otvárala a mladí ľudia získali možnosť prevziať zodpovednosť za ich budúcnosť," uviedla koordinátorka projektu Dorota Martincová.

Ocenenie GENE sa udeľuje projektom, ktoré prinášajú pozitívnu zmenu a približujú ľudom skutočnú realitu sveta na lokálnej aj globálnej úrovni. Vyzdvihuje tie iniciatívy, ktoré vedia priniesť zmenu prostredníctvom kreativity, participácie, priamej akcie, synergie a inovácií tak, aby vo výsledku inšpirovali verejnú politiku.