Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Warholov portrét Elvisa Presleyho vydražili za 37 miliónov dolárov

Andy Warhol ilustračné foto Foto: TASR/AP

Úspech v aukcii súčasného umenia v sieni Sotheby's dosiahli aj diela ďalšieho predstaviteľa pop-artu Roya Lichtensteina a čínskeho disidenta Aj Wej-weja.

New York 10. mája (TASR) - Obraz Andyho Warhola "Dvojitý Elvis" vydražili v stredu v New Yorku za 37 miliónov dolárov (24,7 milióna eur). Portrét zobrazuje legendu rokenrolu Elvis Presley ako kovboja s revolverom.

Úspech v aukcii súčasného umenia v sieni Sotheby's dosiahli aj diela ďalšieho predstaviteľa pop-artu Roya Lichtensteina a čínskeho disidenta Aj Wej-weja, ktoré prekonali ich doterajšie rekordy.

Lichtensteinovo "Spiace dievča" znázorňujúce ženu so zatvorenými očami a blond vlasmi kúpil neznámy záujemca za 44,8 milióna dolárov (34,5 milióna eur).

Wej-wejove porcelánové "Slnečnicové semienka" vážiace jednu tonu sa predali za 782.500 dolárov (604.000 eur), uviedla agentúra AP.

Dražbám umeleckých diel sa v súčasnosti darí. Minulý týždeň predali slávny obraz Výkrik (1895) od Edvarda Muncha za vôbec najvyššiu sumu - 120 miliónov dolárov (91 miliónov eur).

"Dôvodom týchto rekordných predajov je celkom jednoduchý - kvalita ponúkaného materiálu," konštatoval Michael Frahm, odborník na súčasné umenie. "Kľúčom je kvalita."