Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Pre manželku prezidenta Adamsa bol Biely dom nehostinným miestom

Biely dom vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Washington sa hlavným mestom USA stal 12. decembra 1800. Jeho umiestnenie bolo kompromisom medzi záujmami severných a južných štátov.

Washington 16. januára (TASR) - Nový americký prezident a viceprezident zložia sľub a ujmú sa oficiálne funkcií 20. januára. Oficiálne sídlo prezidenta Spojených štátov amerických a jeho rodiny je Biely dom vo Washingtone.

Washington sa hlavným mestom USA stal 12. decembra 1800. Miesto na jeho výstavbu určil v roku 1790 George Washington, prvý americký prezident, ktorý sa však tejto významnej udalosti nedožil.

Jeho umiestnenie bolo kompromisom medzi záujmami severných a južných štátov. Do vystavania Washingtonu bola prechodným hlavným mestom Philadelphia, kde sídlil aj americký Kongres. Prvým prezidentom pôsobiacim v meste Washington bol John Adams (1797-1801).

Mesto, ktoré patrí k málopočetným hlavným mestám sveta projektovaným na tento účel, je situované na brehoch rieky Potomac medzi Marylandom a Virgíniou. Jeho projektantom sa stal americký architekt francúzskeho pôvodu Pierre L'Enfant.

Na veľkoryso poňatom území architekt navrhol bulváre, umiestnenie budov i verejné priestory na zhromažďovanie. Miesto zameral slobodný Afroameričan, talentovaný matematik Benjamin Banneker (žil v rokoch 1731-1806).

Prvými budovami v meste boli Kapitol, sídlo Kongresu a sídlo amerického prezidenta. Podobu výstavného mesta však Washington nadobudol až o približne 100 rokov neskôr, keď boli dokončené plány na výstavbu parku National Mall a dostavané pamätihodnosti, ktoré poznajú aj súčasní návštevníci.

V období, keď sa Kongres a prezident sťahoval do Washingtonu, s nedokončenými verejnými budovami kontrastovali malé domčeky a chatrče pre robotníkov. Pre Abigail, manželku prezidenta Johna Adamsa, ktorý bol v roku 1800 prvým obyvateľom prezidentského sídla, bola táto budova tmavým nehostinným miestom, v ktorom sa muselo neustále kúriť, aby sa tam dalo vydržať.

Prvé obývateľné štvrte vyrástli okolo Kapitolu, v Downtowne a okolo Bieleho domu na námestí Lafayette Square.

V súčasnosti je Washington okrem sídla amerického prezidenta, Kongresu a mnohých zahraničných inštitúcií aj obľúbenou turistickou destináciou.