Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Na následky fajčenia zomiera každý desiaty človek na svete

Ilustračné foto. Foto: TASR - Tomáš Halász

Cigaretový dym obsahuje približne 7000 rôznych látok s účinkom na organizmus.

Bratislava/Poprad/Ženeva 31. mája (TASR) - Na tabak a choroby srdca je v roku 2018 zameraná kampaň Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pri príležitosti Svetového dňa bez tabaku. Pripadá na 31. mája a jeho motto znie: Tabak zničí srdcia. Rozhodnite sa pre zdravie, nie pre tabak.

Hlavným cieľom tohtoročnej kampane je znížiť počet úmrtí na kardiovaskulárne ochorenia súvisiace s fajčením, informovala WHO na svojej webovej stránke. Informácie o Svetovom dni bez tabaku na svojom webe zverejnil aj Úrad verejného zdravotníctva.

Každý rok pri príležitosti Svetového dňa bez tabaku poukazuje WHO s partnermi na zdravotné riziká spojené s fajčením. Zároveň sa WHO pravidelne obracia na politikov, aby zaviedli účinné opatrenia na znižovanie spotreby cigariet a ďalších tabakových výrobkov.

Podľa WHO v súčasnosti na následky fajčenia zomiera každý desiaty človek na svete. Cieľom tohtoročnej kampane je preto zvýšiť povedomie o spojitosti tabaku a srdca a o vzniku srdcovocievnych ochorení v dôsledku fajčenia.

Od roku 1987, keď WHO zaviedla Svetový deň bez tabaku, bojuje táto svetová organizácia proti fajčeniu. Požívanie tabakových výrobkov patrí medzi epidémie, ktorým sa dá predchádzať.

Nikotín je vysoko návyková látka. Väčšina ľudí v dospelosti závislých od fajčenia začala užívať tabakové výrobky, najčastejšie v podobe cigariet, pred dovŕšením 18. roku života.

Cigaretový dym obsahuje približne 7000 rôznych látok s účinkom na organizmus. Ide o pevné častice a plyny, napríklad nikotín, decht, oxid uhoľnatý, formaldehyd, kyanovodík, benzén, polónium, močovinu, voľné radikály, čpavok, nikel, arzén, kadmium a ďalšie.

Na Slovensku sú nefajčiari chránení Zákonom o ochrane nefajčiarov.