Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Protiislamista Wilders ukázal v televízii karikatúry proroka Mohameda

Geert Wilders Foto: TASR/AP

Wilders žije pod 24-hodinovou policajnou ochranou od roku 2008, keď na internete zverejnil svoj protiislamský film Fitna, za ktorý islamisti zaradili jeho meno na zoznam osôb odsúdených na smrť.

Haag 24. júna (TASR) - Protiislamský politik Geert Wilders zverejnil dnes vo vysielaní holandskej televízie obrázky nakreslené pre výstavu karikatúr proroka Mohameda v americkom štáte Texas, na ktorú v máji zaútočili dvaja ozbrojenci, hlásiaci sa k organizácii Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra Reuters.

Hovorca Rady marockých mešít v Holandsku Aissa Zanzen označil Wildersovo vystúpenie vo vysielacom čase vyhradenom pre politické strany za reklamný ťah. "Wilders robí všetko pre to, aby provokoval moslimov," povedal Zanzen.

Vo vyhlásení zverejnenom po tom, ako sa karikatúry proroka Mohameda objavili vo vysielaní holandskej televízie, Wilders poprel, že by z jeho strany išlo o provokáciu.

"Robím to preto, aby sme ukázali, že sme za slobodu slova a že sa nikdy nepodriadime násiliu," uviedol Wilders.

Wilders žije pod 24-hodinovou policajnou ochranou od roku 2008, keď na internete zverejnil svoj 17-minútový protiislamský film Fitna, za ktorý islamisti zaradili jeho meno na zoznam osôb odsúdených na smrť.