Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Vedci: Blízky východ bude o 25 rokov čeliť najväčšiemu nedostatku vody

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR/AP

Vedci ohľadom tejto problematiky hodnotili 167 krajín.

Barcelona 26. augusta (TASR) - Takmer polovica z 33 krajín, u ktorých sa do roku 2040 očakáva, že budú čeliť extrémne vysokému nedostatku vodných zdrojov, sa nachádza na Blízkom východe, kde je málo povrchovej vody, pričom dopyt po nej je značný. Vyplýva to z najnovšieho výskumu medzivládneho Ústavu pre svetové zdroje (WRI), ktorý dnes citovala agentúra Reuters.

Vedci ohľadom tejto problematiky hodnotili 167 krajín. Podľa nich má predpoklady na extrémne vysoký nedostatok vodných zdrojov v nastávajúcom 25-ročnom období 13 blízkovýchodných krajín, pričom osem z nich patrí do celosvetovo najohrozenejšej desiatky: Bahrajn, Izrael, Katar, Kuvajt, Omán, palestínske územia, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty.

Experti z WRI zároveň tvrdia, že Blízky východ je zrejme už dnes najmenej sebestačným regiónom sveta, čo sa týka zabezpečenia vody. Vo veľkej miere sa totiž spolieha na podzemné zdroje a odsoľovanie morskej vody, pričom mu "v dohľadnom čase hrozia mimoriadne ťažkosti". Ako jedno z riešení vedci navrhujú efektívne využívanie recyklovanej odpadovej vody.