Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Od roku 2018 bude 3. jún patriť Svetovému dňu bicykla

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Používa sa už dve storočia ako spoľahlivý, ekologicky čistý dopravný prostriedok.

New York 3. júna (TASR) - Prvýkrát sa 3. júna tohto roku bude na svete sláviť Svetový deň bicykla. Vyhlásilo ho Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) v apríli 2018 v rezolúcii A/RES/72/272.

"Bicykel je jednoduchý a dostupný dopravný prostriedok," odôvodnila OSN rozhodnutie, prečo sláviť Svetový deň bicykla. Používa sa už dve storočia ako spoľahlivý, ekologicky čistý dopravný prostriedok.

OSN ďalej konštatovala, že bicykel predstavuje udržateľný a k životnému prostrediu šetrný dopravný prostriedok podporujúci navyše zdravie. Zdôraznila, že nie je to len dopravný prostriedok, ale aj prostriedok, ktorý umožňuje prístup k vzdelávaniu, starostlivosti o zdravie a športovaniu. Cyklistovi dáva tento prostriedok okamžité uvedomenie si prostredia, v ktorom sa pohybuje.

Svetový deň bicykla má povzbudiť členské štáty OSN, aby venovali bicyklu osobitné miesto pri rozhodovaní o rozvojových programoch a politikách. Tento deň, ako ďalej vyzdvihla OSN, má viesť jej členské štáty k tomu, aby zvýšenú pozornosť upriamili na problematiku bezpečnosti cestnej premávky formou zlepšovania dopravnej infraštruktúry.

"Tento deň má každého z nás pozvať k tomu, aby sme uprednostňovali a podporovali používanie bicykla. A to s cieľom pomáhať trvalo udržateľnému rozvoju a obohateniu výchovy, najmä telesnej, ďalej predchádzať chorobám, podporovať toleranciu a vzájomné porozumenie, ako aj uľahčiť spoločenskú inklúziu a kultúru mieru," uviedla OSN na svojej internetovej stránke.