Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Záľuby odhaľujú osobnosť každého človeka

Foto: TASR/Oliver Ondráš

Individualita človeka sa prejavuje mnohými spôsobmi. Okrem výzoru a prejavov v správaní sa od seba odlišujeme aj rôznymi preferenciami v oblasti našich záujmov a záľub.

Bratislava 19. augusta (OTS) - Čo v skutočnosti ovplyvňuje spôsob akým pristupujeme k výberu našich koníčkov?

Z biológie a sociálnych vied sa učíme, že každý človek je jedinečné a neopakovateľné indivíduum. Genetická výbava spolu s vplyvom prostredia vytvára konkrétny obraz osobnosti, ktorou sme. V priebehu života objavujeme svoje schopnosti, potenciality, silné, ale aj slabšie stránky a začleňujeme sa do života. Nadväzujeme priateľstvá, vytvárame partnerské vzťahy, volíme si študijné programy a zapájame sa do pracovného života. Všetky tieto udalosti sú význame určované našou osobnosťou.

Vplyv individuality sa prejavuje aj v prístupe k záľubám, aktivitám a záujmom, ktoré počas života pestujeme, rozvíjame, a samozrejme, aj obmieňame. Zatiaľčo niekto preferuje čítanie kníh, štúdium a iné intelektuálne aktivity, iní preferujú šport, oddych pred televíziou, zábavu s priateľmi alebo obľúbený blackjack.

Samozrejme, výber našich koníčkov je často veľmi významne previazaný s finančnými možnosťami, ktoré máme k dispozícii. Preto musíme mnoho plánov týkajúcich sa voľnočasových aktivít prispôsobiť na mieru svojim peňaženkám. Cestovanie do tropických rajov, slávne casino v Las Vegas, plavba na zaoceánskej lodi, či lístok na zápas Realu Madrid predsa len nie sú lacnými záležitosťami. Keď sa nám napokon podarí splniť si náš sen, radosť z neho nám nevybledne počas celého ďalšieho života.

Aj napriek tomu, že často nemáme možnosť venovať sa presne tomu, po čom práve túžime, v napĺňaní našich záľub sme veľmi vynaliezaví a naše aktivity smerujeme rôznymi spôsobmi. Hovorí sa, že práve obmedzenia a prekážky sú tými najvýznamnejšími hnacími motormi v živote človeka a ich prekonávaním nielen dosahujeme naše ciele, ale zároveň rozvíjame našu osobnosť.

Ľudia sú skutočne jedinečné stvorenia. Máme síce rôzne správanie, vlastnosti, výzor a záujmy, no jedno nás všetkých spája. Celý život objavujeme svoju neopakovateľnú podstatu, ktorá sa prejavuje aj v prístupe k našim obľúbeným aktivitám. Prekážky v podobe finančných možností či iných obmedzení, ktoré sa nám občas postavia do cesty, dokážeme pretvoriť na príležitosti na ďalšie napredovanie a objavovanie nových ciest.