Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Zapálené ďasná môžu mať za následok vznik vážnejších ochorení

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Zubná kefka s pastou dvakrát denne nestačí, upozorňuje hygienička.

Bratislava 3. februára (TASR) – Zapálené ďasná by ľudia nemali podľa zubárov podceňovať. Pri dlhodobom zanedbávaní môžu súvisieť s predčasným pôrodom, ochorením pečene, v extrémnych prípadoch s potratom alebo vznikom rakoviny. Upozornila na to dentálna hygienička Renáta Gumanová.

"Ľudia si neuvedomujú, že ide o infekčné ochorenie. Tým, že sú zápalové ložiská v ústach, baktérie a vírusy sa veľmi rýchlo rozširujú cievnym systémom po celom organizme," povedala. Nebezpečenstvo podľa nej predstavuje aj zubný povlak. Ak nie je na zuboch dostatočne odstránený, postupne stvrdne a stáva sa miestom mnohých baktérií. U niektorých môže vyvolať ďalšie zápalové ochorenia.

Zubná kefka s pastou dvakrát denne nestačí, upozornila. Ráno treba pri umývaní zubov použiť aj ústnu vodu. Počas dňa zase odporúča prepláchnuť si ústa po každom jedle fluoridovanou ústnou vodou. "Večer treba použiť medzizubnú kefku, potom dentálnu niť a zubnú kefku s pastou. Jazyk na záver vyčistíme špeciálnou kefkou a ústa prepláchneme vodou na to určenou," podotkla. Starostlivosť o jazyk netreba zanedbávať, pretože tak stráca účinnosť aj umývanie zubov. Na jazyku sa totiž vytvára zubný povlak, ktorý sa rozšíri do celej dutiny.

Záujem Slovákov o preventívne prehliadky u zubára klesá s rastúcim vekom, ukazujú posledné dáta Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI). Prehliadku, ktorú prepláca zdravotná poisťovňa, predvlani absolvovalo 58 percent pacientov. Okrem prevencie zubného kazu prináša pravidelná návšteva zubného lekára aj nižší účet za prípadné ošetrenie. Pokiaľ totiž poistenec prehliadku povinne neabsolvuje, poisťovňa mu na starostlivosť od zubára neprispieva.

Deti a mladí ľudia do 18 rokov majú zo zdravotného poistenia plne hradenú preventívnu prehliadku dvakrát ročne. V prípade poistencov nad 18 rokov je to jedenkrát ročne. Výnimkou sú tehotné ženy, u ktorých je uhrádzaná preventívna prehliadka dvakrát za tehotenstvo.