Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Telefón čitateľky Teraz.sk počas zatmenia Slnka ukazoval nezmysly

Foto: Gita

Gita fotografovala zatmenie Slnka mobilom, pred ktorý umiestnila slnečné okuliare.

Bratislava 23. marca (Teraz.sk) - Čiastočné zatmenie Slnka, ktoré mohlo celé Slovensko sledovať v piatok 20. marca chcela odfotiť aj čitateľka Teraz.sk Gita z Bratislavy. Jej technika však nečakane kolabovala.

"Zasielam moje "zúfalé" pokusy o fotenie zatmenia slnka. Najskôr som bola sklamaná, že sa mi nepodarilo nič zachytiť, ale pri zväčšení fotografii som uvidela zatmenie nie priamo na Slnku, ale na jeho opačne zachytenom odraze v červenom poloblúku a pouličnej lampe," napísala do redakcie.

Zároveň vysvetlila, že fotografia s pouličnou lampou je fotená z auta cez predné sklo. "Veľmi ma potešilo, že predsa niečo mám," dodala.
Foto: Gita


Gita fotografovala mobilom, pred ktorý dala slnečné okuliare. "Môj mobil stratil pri tom normálny čas a ciferník sa posunul na siedmu hodinu ráno. Normálne mi zblbol telefón," uzavrela.

Ako pred zatmením upozorňoval Teraz.sk, priamy pohľad do Slnka môže trvalo poškodiť sietnicu oka, preto treba pri pozorovaní využívať tmavé filtre. To isté však platí aj pre fotoaparáty, ktorým môže ostré svetlo poškodiť čip.

Všetko o zatmení Slnka si môžete prečítať v tejto správe: ZATMENIE: Časozberný TV záznam z Bratislavy. ONLINE fakty, foto, videá