Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Zaujímavosti z histórie tlače

Foto: Shutterstock

Dnešné tlačiarne nám už možno nepripadajú ničím výnimočné.

Bratislava 27. marca (OTS) - Ich predchodkyňa, kníhtlač, však svojho času znamenala vo svete obrovskú revolúciu, jednu z najväčších v histórii ľudstva. Vďaka kníhtlači sa totiž kópie kníh a tým aj vzdelanie šírilo dramaticky rýchlejšie a ďalej ako dovtedy.

Čítanie a písanie bolo v ranných časoch vlastné len vysokopostaveným učeníkom, lekárom alebo umelcom. Tí do kníh zaznamenávali dejinné udalosti a iné dôležité informácie, preto boli knihy odjakživa považované za zdroj múdrosti. S ich reprodukciou to však bolo všelijaké, tonery pre tlačiarne Canon neexistovali. Text najskôr prepisovali nevoľníci, prípadne sa tlačil drevenými blokmi. Tieto metódy však boli veľmi pomalé, drahé a neefektívne.

Prvá Čína

Prvý pokus o zostrojenie jednoduchej tlačiarne učinili začiatkom 11.storočia v Číne. Keramické znaky poukladali na kovový plát a zafixovali voskom. Po tlači sa vosk roztopil a znaky sa mohli poukladať nanovo. Nápad sa ale neujal. Možno aj preto, že Čínska abeceda pozostáva zo 100 tisíc znakov.

Guttenberg proces zefektívnil
V Európe sa o kníhtlači začalo uvažovať až o 400 rokov neskôr. Pomyselné preteky o jej zostrojenie nakoniec vyhral Johannes Guttenberg. Prínos jeho vynálezu spočíval na podobnom princípe, s akým už skôr prišli Číňania. Písmená na Guttenbergovej tlačiarni sa dali po každej tlači voľne preskupovať, čím sa celý proces tvorby tlačovín veľmi zrýchlil a zlacnil.

Digitálne tlačíme len pár desaťročí
História modernej digitálnej tlače započala v polovici 80tych rokov. Jednou z prvých tlačiarní bola tlačiareň LaserJet od spoločnosti HP, ktorá dodnes vyrába kvalitné tlačiarenské zariadenia či cartridge do tlačiarne HP. Zhruba v rovnakom čase sa na trhu objavujú aj prvé 3D tlačiarne. Ale to už je celkom iný príbeh.