Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Aj na Vianoce možno jesť zdravo, pripomína odborník

Na snímke starostovia pri príprave kapustnice. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Štedrovečerné menu tvoria tradičné pokrmy a koláče. Niekedy stačí malá zmena a z tradičného bohatého jedla je pre telo akceptovateľný pokrm s nižšou energetickou hodnotou.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Štedrovečerné menu tvoria tradičné pokrmy a koláče. Niekedy stačí malá zmena a z tradičného bohatého jedla je pre telo akceptovateľný pokrm s nižšou energetickou hodnotou. Zemiakový šalát možno spraviť bez majonézy, kapra pripraviť na masle. Prípadne možno použiť majonézu s nižším obsahom tukov, biely jogurt, alebo si naložiť na menší tanier, radí gastroenterológ Peter Minárik.

Aj pri pečení možno použiť jednoduché postupy, vďaka ktorým bude vianočné pečivo ľahšie. Ak chce človek predísť konzumácii príliš veľkého a energeticky vysokého príjmu počas Vianoc, okrem veľkosti porcií bude dôležitým opatrením aj správny výber surovín. "Skúste pri vianočnom pečive znížiť obsah energie v zákuskoch a množstvo tukov a cukrov. Urobiť tak môžete napríklad náhradou masla kvalitným margarínom alebo sladidlom,“ hovorí Minárik.

Dôležitý je aj pitný režim, ktorého základom je minerálna a pramenitá voda. Zásaditá minerálna voda pomáha aj pri trávení. Pravidelným prísunom tekutín sa dá nielen zabrániť vianočnej únave či bolestiam hlavy, ale aj zaplniť žalúdok a zjesť tak menej koláčov. K tradičnej pohode patria aj osviežujúce nealkoholické nápoje. Odborník však pripomína, že nemusí človek sám vypiť celú fľašu.

Ani nízkokalorické produkty sa nemôžu konzumovať v neobmedzenom množstve. Strava by mala byť predovšetkým vyvážená, bohatá na vitamíny a vlákninu a sladké by malo byť spestrením v rozumnej miere a v kombinácii s pohybom. „Potraviny či nápoje s označením „light“ nemajú zoštíhľujúci účinok, no sú lepšou voľbou z hľadiska kontroly energetickej rovnováhy. Mnohé štúdie dokázali, že jedinci, ktorí konzumujú „light“ výrobky, majú lepšie výsledky pri redukcii váhy než jedinci konzumujúci potraviny a nápoje sladené cukrom,“ vysvetľuje Minárik.