Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Žena, ktorá je 10 rokov vo vegetatívnom stave, údajne porodila dieťa

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Súkromná spoločnosť Hacienda vo vyhlásení napísala, že spolupracuje s policajnými a justičnými orgánmi a že po tomto incidente preveruje svoje bezpečnostné postupy.

Phoenix 6. januára (TASR) - Žene, ktorá je najmenej desať rokov vo vegetatívnom stave v súkromnom zdravotníckom zariadení vo Phoenixe v americkom štáte Arizona, sa údajne narodilo dieťa. Polícia teraz prípad vyšetruje pre podozrenie zo sexuálneho zneužitia a štátne úrady situáciu takisto preverujú.

Úrad guvernéra štátu Douga Duceyho označil prípad za "hlboko znepokojujúci" a oznámil, že štátne orgány "začali okamžite podnikať všetky možné opatrenia za ochranu bezpečnosti pacientov", informovala v sobotu večer tlačová agentúra AP.

Azfamily.com, spravodajský portál televíznych staníc KPHO a KTVK, vo štvrtok večer ako prvý priniesol správu, že podľa nemenovaných zdrojov žena porodila dieťa 29. decembra v zdravotníckom zariadení súkromnej spoločnosti Hacienda HealthCare, kde je umiestnená a kde personál vôbec nevedel, že je tehotná.

Podobné správy neskôr odvysielali dve ďalšie televízne stanice v arizonskom hlavnom meste Phoenix.

Podľa niektorých správ sa žena pred vyše desiatimi rokmi takmer utopila. Jej totožnosť nebola v médiách uvedená a nie je známe, či má rodinu alebo úradne stanoveného opatrovníka.

Zdroje citované v médiách povedali, že personál započul stenanie, a keď vošla do izby zdravotná sestra, už sa ukazovala hlavička dieťaťa.

"Nikto z personálu nevedel, že je tehotná, až kým nezačala naozaj rodiť," citoval portál azfamily.com zdroj oboznámený s prípadom. Táto osoba dodala, že dieťa je živé a zdravé.

Po správe portálu azfamily.com spoločnosť Hacienda HealthCare a štátni predstavitelia vydali krátke vyhlásenia k situácii, v ktorých vyjadrili obavy a opísali opatrenia, aké podnikajú. Avšak konkrétne nepotvrdili tehotenstvo ani pôrod.

Hovorca polície vo Phoenixe seržant Tommy Thompson iba uviedol, že "záležitosť vyšetrujú". Odmietol potvrdiť, či sa vyšetrovanie zaoberá možným sexuálnym zločinom, a nespresnil ani okolnosti, ktoré donútili políciu začať vyšetrovanie.

Súkromná spoločnosť Hacienda vo vyhlásení napísala, že spolupracuje s policajnými a justičnými orgánmi a že po tomto incidente preveruje svoje bezpečnostné postupy. Udalosť označila za "hlboko znepokojujúcu" a "bezprecedentnú". Dodala, že vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie sa nemôže bližšie k prípadu vyjadrovať.

Na webovej stránke Haciendy sa uvádza, že spoločnosť poskytuje starostlivosť dojčatám, deťom a mladým dospelým, ktorí sú "z lekárskeho hľadiska bezbranní" alebo majú vývojové postihnutie. Zariadenie vo Phoenixe má 60 lôžok a príslušné úrady mu po tomto prípade nariadili, aby sprísnilo bezpečnostné postupy na ochranu pacientov. Zároveň tam úrady vykonali zdravotné a bezpečnostné kontroly všetkých tamojších obyvateľov.