Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Ženy v Saudskej Arábii sa chcú zbaviť dohľadu a kontroly od mužov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Momentálna prax je taká, že ženy bez predchádzajúceho súhlasu niektorého z mužov zo svojej rodiny nemôžu cestovať do zahraničia, vydať sa, šoférovať ani nechať sa vyšetriť či liečiť.

Rijád 28. septembra (TASR) - Viac ako 14.000 podpisov sa podarilo zozbierať v Saudskej Arábii proti pretrvávajúcej praxi dohľadu mužov nad ženami, ktoré už nechcú byť v pozícii "doživotne neplnoletých".

Momentálna prax je taká, že ženy bez predchádzajúceho súhlasu niektorého z mužov zo svojej rodiny nemôžu cestovať do zahraničia, vydať sa, šoférovať ani nechať sa vyšetriť či liečiť. Pod dozorom svojho otca, brata, manžela či syna sú ženy bez ohľadu na svoj vek.

Spravodajský portál Middle East Eye dnes napísal, že tisíce žien v Saudskej Arábii sa tohto dohľadu chcú zbaviť. Petíciu s touto požiadavkou adresovanú kráľovi Salmánovi podpísalo už viac ako 14.000 ľudí, ktorí žiadajú skoncovať v kráľovstve so systémom tohto "tútorstva".

Spomínaný portál pripomína, že ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) vo svojej správe z júla tohto roku upozornila na alarmujúce postavenie žien v krajinách Perzského zálivu, a to najmä v súvislosti s vyžadovaným dohľadom mužov. Túto prax označila HRW za "najväčšiu prekážku uplatňovania občianskych práv" v regióne.

Práve táto správa spôsobila, že viacero saudskoarabských feministiek spustilo na sociálnych sieťach kampaň za "oslobodenie žien".

Britský denník Guardian v tejto súvislosti citoval saudskoarabskú aktivistku Azízu Júsifovú, ktorá potvrdila, že viacero vysokoškolských učiteliek a feministických aktivistiek sa domnieva, že terajší systém spočíva na "extrémne reštriktívnej interpretácii" islamského práva šaría.

Súčasne dodala, že v Saudskej Arábii netreba zrušiť len dohľad mužov nad ženami, ale treba zmeniť aj celý rad ďalších pravidiel, ktorými sa riadi vláda.