Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Zima v bratislavskej ZOO: Hady hibernujú, pandy si užívajú

Panda červená, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Medzi druhy, ktorým zima neprekáža, patria i zubry európske, belaňa tundrová, rys kanadský, rys ostrovid či iné zvieratá pochádzajúce z našich a severných zemepisných šírok.

Bratislava 18. januára (TASR) – Návštevníci bratislavskej zoologickej záhrady môžu aj počas týchto chladných dní vidieť takmer všetky zvieratká, ktoré v zoo chovajú. Výnimku tvorí len exotické vtáctvo a niektoré hady, ktoré sú zazimované a hibernujú. Sú však aj zvieratá, ktoré si zimu priam užívajú. Na konári si v chladnom vetre poležia napríklad pandy červené.

"Pandy červené sú krásnym príkladom druhu, ktorému zima neprekáža. Pochádzajú totiž z oblasti Himalájí a na chladné počasie sú zvyknuté. Nie je teda nič neobvyklé, ak ich vidíte pokojne spať na konári, zatiaľ čo sneží a fúka ľadový vietor," hovorí Katarína Moravcová z bratislavskej zoo. Medzi druhy, ktorým zima neprekáža, patria i zubry európske, belaňa tundrová, rys kanadský, rys ostrovid či iné zvieratá pochádzajúce z našich a severných zemepisných šírok.

Chovné zariadenia museli ešte pred zimou absolvovať zatepľovanie. Prístrešky sa tiež upravili tak, aby sa mali zvieratá,  kde schovať pred mrazivým vetrom a zimným počasím.

Pri niektorých druhoch je kŕmenie v zime trochu iné. "Napríklad kopytníkom dávame viac jadrového krmiva. Nedostávajú totiž tzv. letninu, teda zelené krmivo, ale vždy majú k dispozícii dostatok sena. Okrem toho dostávajú zeleninu a ovocie," vysvetľuje Moravcová. Podotýka však, že napríklad primáty či malé šelmy musia mať pestrú stravu celoročne. Pracovníci zoo im tak podávajú ovocie, zeleninu, oriešky, hmyz, mäso, mliečne výrobky či vajíčka.

Návštevnosť zoo je podľa Moravcovej v zimných mesiacoch podstatne nižšia ako počas sezóny. "Ak porovnáme najsilnejší mesiac roku 2014, ktorým bol apríl s 50.794 návštevníkmi, a napríklad december s 1516 návštevníkmi, je vidieť priepastný rozdiel a vplyv počasia na návštevnosť zoo," dodala.