Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Magazín

Životnou vášňou mladíka so zdravotným hendikepom sa stal tenis

ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Vzorom Radoslava Korpu z Michaloviec je svetoznáma tenistka Carolina Wozniacka.

Michalovce 21. augusta (TASR) - Kde je vôľa, tam je cesta. Táto životná múdrosť je krédom mladého športovca Radoslava Korpu z Michaloviec, ktorý sa už niekoľko rokov intenzívne pripravuje na dráhu profesionálneho tenistu aj napriek svojmu zdravotnému hendikepu.

"Tenisu sa venujem už viac ako dva roky. Začalo to tým, ako som na jednom športovom kanáli sledoval Roland Garros, kde hrala Caroline Wozniacka. Rozhodol som sa následne, že si tento šport vyskúšam," ozrejmil pre TASR 17-ročný študent Strednej odbornej školy technickej v Michalovciach, ktorý zápasí od útleho veku s následkami detskej mozgovej obrny.

V súvislosti so svojou diagnózou je preto odkázaný na tenis pomocou špeciálneho vozíka pre hendikepovaných športovcov. Za tréningami chodí v súčasnosti do Humenného, avšak s tenisovou raketou sa začal po prvý raz zoznamovať v Košiciach.

"Začiatky neboli ľahké, často som mal pocit, že to nezvládnem. Držal som sa však stále nad vodou a nakoniec som zistil, že názory odborníkov typu, že zo mňa športovec nikdy nebude, boli neopodstatnené," konštatoval mladý Michalovčan.

Spomedzi tenistov svetového formátu obľubuje herný štýl práve Caroliny Wozniackej. "Je mojím vzorom, kvôli nej som s tenisom začal. Mal som to šťastie osobne sa s ňou viackrát stretnúť, dokonca sme si aj vlani v Bratislave spolu zahrali."

Radoslav robí pre zvyšovanie kvality svojej hry maximum a má nezlomnú vôľu ďalej sa zlepšovať. "Spočiatku som nevedel ani chytiť loptičku do ruky, padala mi z rúk aj raketa. Za tie dva roky sa ale veľa zmenilo k lepšiemu," poznamenal.

Snom mladého Michalovčana je, aby sa postupne prepracoval svojou hrou medzi 50 najlepších tenistov sveta. "Je to ambícia, ktorá bude bez kvalitného tréningu a potrebného vybavenia asi len ťažko naplniteľná. Preto sa momentálne obzerám po novom tenisovom vozíku a sponzoroch, ktorí by mi čiastočne pomohli s jeho financovaním."

Ako ďalej uviedol, chcel by si vyskúšať ako hendikepovaný športovec na vlastnej koži atmosféru oficiálneho tenisového podujatia. "Rád by som sa v dohľadnej dobe zúčastnil na turnaji Slovakia Open."