Tradične vyrábaná zmrzlina predstavuje podľa jej propagátorov v rámci výrobkov z čerstvého mlieka a syrov produkt s vynikajúcimi vlastnosťami, vyznačujúci sa kvalitou a bezpečnosťou stravovania.
Autor TASR
Brusel 22. marca (TASR) - Tretíkrát za sebou budú mať občania viacerých krajín Európskej únie (EÚ) možnosť pripojiť sa k Európskemu dňu tradične vyrábanej zmrzliny. Pripadá na 24. marca a v roku 2015 je jeho témou rakúska čokoláda. Hlavným zmyslom tohto dňa je upozorniť a podporiť miestne špeciality pri tradične vyrábanej zmrzline. Slávi sa od roku 2013.
Tradične vyrábaná zmrzlina predstavuje podľa jej propagátorov v rámci výrobkov z čerstvého mlieka a syrov produkt s vynikajúcimi vlastnosťami, vyznačujúci sa kvalitou a bezpečnosťou stravovania. Zároveň vytvára pridanú hodnotu potravinárskym surovinám pôdohospodárskeho odvetvia. Navyše zahŕňa aj výrobcov tradičnej, teda remeselnej výroby zmrzliny.
Projekt zavedenia tohto dňa sa vyvíjal niekoľko mesiacov a po rokovaniach v Konfederácii Združení remeselníkov tradične vyrábajúcich zmrzlinu ARTGLACE s predstaviteľmi Európskeho parlamentu (EP) jeho poslanci napokon odhlasovali zavedenie Európskeho dňa tradične vyrábanej zmrzliny. Od roku 2013 sa začal sláviť najmä v deviatich členských štátoch ARTGLACE - vo Francúzsku, Belgicku, Taliansku, Španielsku, Nemecku, Portugalsku, Českej republike, Rakúsku a Holandsku. Okrem nich aj vo Veľkej Británii, Argentíne a Kanade, keďže tieto štáty prejavili záujem pripojiť sa k podujatiam.
Európsky deň tradične vyrábanej zmrzliny EP oficiálne zaviedol 5. júla 2012 v Štrasburgu. V materiáli k ustanoveniu Európskeho dňa tradične vyrábanej zmrzliny vyzval členské štáty EÚ, aby podporili kvalitnú výrobu, ktorú predstavuje tradične vyrábaná zmrzlina ako konkurencieschopná oblasť európskeho hospodárstva. Ide o príležitosť, na ktorú možno staviť v súčasnej kríze postihujúcej aj mliekarenský sektor. Európsky deň tradične vyrábanej zmrzliny ustanovil EP aj preto, aby sa prispelo k podpore tohto produktu a k rozvoju gastronomickej tradície daného odvetvia. V dokumente sa tiež uvádza, že tradične vyrábaná zmrzlina predstavuje v rámci čerstvých mliečnych výrobkov špičkovú úroveň kvality a bezpečnosti potravín, čo zvyšuje hodnotu poľnohospodársko-potravinárskych výrobkov každého členského štátu únie. Odvetvie prispieva k priamej zamestnanosti asi 300.000 pracovníkov, najmä mladých ľudí, v približne 50.000 predajniach zmrzliny v celej Európe.
Zmrzlina postupne prestáva byť závislá od ročného obdobia a jej predajom sa dosahuje obrat v stovkách miliónov eur počas celého roka, uviedli poslanci EP v zdôvodnení.
Tradične vyrábaná zmrzlina predstavuje podľa jej propagátorov v rámci výrobkov z čerstvého mlieka a syrov produkt s vynikajúcimi vlastnosťami, vyznačujúci sa kvalitou a bezpečnosťou stravovania. Zároveň vytvára pridanú hodnotu potravinárskym surovinám pôdohospodárskeho odvetvia. Navyše zahŕňa aj výrobcov tradičnej, teda remeselnej výroby zmrzliny.
Projekt zavedenia tohto dňa sa vyvíjal niekoľko mesiacov a po rokovaniach v Konfederácii Združení remeselníkov tradične vyrábajúcich zmrzlinu ARTGLACE s predstaviteľmi Európskeho parlamentu (EP) jeho poslanci napokon odhlasovali zavedenie Európskeho dňa tradične vyrábanej zmrzliny. Od roku 2013 sa začal sláviť najmä v deviatich členských štátoch ARTGLACE - vo Francúzsku, Belgicku, Taliansku, Španielsku, Nemecku, Portugalsku, Českej republike, Rakúsku a Holandsku. Okrem nich aj vo Veľkej Británii, Argentíne a Kanade, keďže tieto štáty prejavili záujem pripojiť sa k podujatiam.
Európsky deň tradične vyrábanej zmrzliny EP oficiálne zaviedol 5. júla 2012 v Štrasburgu. V materiáli k ustanoveniu Európskeho dňa tradične vyrábanej zmrzliny vyzval členské štáty EÚ, aby podporili kvalitnú výrobu, ktorú predstavuje tradične vyrábaná zmrzlina ako konkurencieschopná oblasť európskeho hospodárstva. Ide o príležitosť, na ktorú možno staviť v súčasnej kríze postihujúcej aj mliekarenský sektor. Európsky deň tradične vyrábanej zmrzliny ustanovil EP aj preto, aby sa prispelo k podpore tohto produktu a k rozvoju gastronomickej tradície daného odvetvia. V dokumente sa tiež uvádza, že tradične vyrábaná zmrzlina predstavuje v rámci čerstvých mliečnych výrobkov špičkovú úroveň kvality a bezpečnosti potravín, čo zvyšuje hodnotu poľnohospodársko-potravinárskych výrobkov každého členského štátu únie. Odvetvie prispieva k priamej zamestnanosti asi 300.000 pracovníkov, najmä mladých ľudí, v približne 50.000 predajniach zmrzliny v celej Európe.
Zmrzlina postupne prestáva byť závislá od ročného obdobia a jej predajom sa dosahuje obrat v stovkách miliónov eur počas celého roka, uviedli poslanci EP v zdôvodnení.