Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Známy herec z Harryho Pottera a Smrtonosnej pasce Alan Rickman zomrel

Herec Alan Rickman na zábere z filmu Harry Potter Foto: moviepilot.com

Skonal na následky ťažkej choroby.

Bratislava 14. januára (Teraz.sk/TASR) - Britský herec Alan Rickman dnes zomrel vo veku 69 rokov na následky ťažkej choroby. Informoval o tom portál bbc.com.

Herec sa preslávil rolou tajomného profesora Severusa Snapea z Harryho Pottera. Jeho úmrtie pre portál potvrdila hercova rodina. Skonal v Londýne na rakovinové ochorenie.

Herec Alan Rickman.
Foto: TASR/AP
Ako informuje TASR, Rickman bol držiteľom mnohých cien vrátane Zlatého glóbusu, Emmy a Bafta. Účinkoval v približne 70 filmoch, napríklad v snímke Smrtonosná pasca, Rozum a cit, Temný prístav, Rasputin a iné.

Rickman sa narodil v Londýne 21. februára 1946. Po ukončení štúdií na Kráľovskej akadémii dramatických umení (RADA) v Londýne určitý čas pracoval ako garderobier pre mnohé herecké hviezdy. Neskôr začal pôsobiť v Kráľovskej Shakespearovej spoločnosti, ako aj v televízii.

Producent Joel Silver, ktorý si ho všimol v Nebezpečných známostiach, Rickmana obsadil do známeho filmu Smrtonosná pasca. Alan Rickman si v ňom zahral rolu Hansa Grubera.

Neskôr sa objavil aj vo filme Robin Hood (1991). Za úlohu šerifa z Nottinghamu dostal Rickman aj cenu Bafta. Ďalší film, ktorý ho preslávil, bol Rasputin z roku 1996. Herec bol za svoj výkon ocenený Zlatým glóbusom a cenou Emmy.

Tiež sa objavil v snímkach Láska nebeská (2003), Dohola (2001) a Stopárov sprievodca galaxiou (2005). Posledné roky sa preslávil najmä postavou Severusa Snapea z obľúbenej série filmov Harry Potter.



V roku 1997 debutoval ako režisér snímkou Zimný hosť; ďalším filmom, ktorý režíroval, je snímka V kráľových záhradách (2014). Počas života sa politicky angažoval ako stúpenec labouristov. Venoval sa aj rozličným druhom charity.

Rickman bol väčšinou považovaný za herca, ktorý stvárňoval roly zloduchov. Britská kritika ho mnohokrát označila za jedného z najlepších britských hercov súčasnosti, ktorému sa nedostalo uznania, aké si zaslúžil.

Slávna scéna z filmu Smrtonosná pasca (1988)
Alan Rickman ako nemecký terorista Hans Gruber po boji s newyorským policajtom Johnom McLaneom (Bruce Willis) padá z budovy firmy Nakatomi


V romantickej komédii Láska nebeská (2003) si Alan Rickman zahral v nezabudnuteľnej scéne s Rowanom Atkinsonom.


Najlepšie scény z filmu Harry Potter, kde si zahral Alan Rickman


Alan Rickman hovorí o postave Severusa Snapea, ktorého stvárnil v snímke Harry Potter


Alan Rickman vo videoklipe skupiny Texas k piesni In Demand